Uwielbiam placki ziemniaczane. Najbardziej takie proste, podane z gęstą, kwaśną śmietaną i oprószoną solą. Ale od czasu do czasu skuszę się na placki podane z jakimś sosem, np. sosem mięsnym. Nie ukrywam, że ta wersja placków wyszła mi pyszna. Spróbujcie. Zachęcam :)
Potrzebujemy:
Na placki ziemniaczane:
1 kg ziemniaków
2 jajka
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
1 mała cebula
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki śmietany kwaśnej śmietany 18 %
Na sos:
2 filety z kurczaka
2 ząbki czosnku
2 duże cebule
1 puszka pomidorów
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
przyprawa do kurczaka
pieprz ziołowy
zioła prowansalskie według uznania
bazylia suszona według uznania.
Dodatkowo:
olej do smażenia
Wykonanie pysznych placków:
1. Placki: Ziemniaki obieramy i myjemy, następnie ścieramy na tarce o
drobnych oczkach, starte odciskamy na gęstym sicie z nadmiaru wody.
Cebulę obieramy i bardzo drobniutko kroimy.
Do ziemniaczanej masy wbijamy jajka, dodajemy cebulę, śmietanę, mąkę
pszenną i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
2. Mięso: Mięso oczyszczamy, myjemy i osuszamy, kroimy w paski, nacieramy pieprzem ziołowym, przyprawą do kurczaka i olejem, odstawiamy na około 30 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie smażymy na rozgrzanym oleju do miękkości i zrumienienia.
3. Sos: Czosnek i cebulę obieramy. Czosnek kroimy w drobną kosteczkę, a cebulę w większą. W garnku lub w głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i cebulę i chwilę przesmażamy, dodajemy pomidory i dusimy do miękkości. Gdy wszystkie składniki będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy, mięso i chwilę razem dusimy przyprawiając do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i bazylią.
4. Smażenie placków: Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki na złoty kolor po kilka
minut z każdej strony. Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z
nadmiaru tłuszczu.
5. Podanie: Usmażone placki podajemy z mięsnym sosem. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz