sobota, 19 października 2019

Placuszki z kaszą manną i wiórkami kokosowymi.

Witam Was cieplutko w sobotę :) 
Mam zepsuty piekarnik i już tak bardzo tęsknię za upieczeniem ciasta i domowych bułeczek. Czekam na naprawę i czekam. Piecze góra, a dół nie, a jak wiecie ja nie wyobrażam sobie życia bez pieczenia ciast, ciasteczek i bułeczek. A tym czasem sobie radzę smażąc pyszne placuszki. Idealne na podwieczorek. Z przepisu wychodzi ich bardzo dużo, bo aż 28 sztuk, więc spokojnie możecie zrobić z połowy porcji. Takie placuszki można również zabrać na piknik czy do pracy lub szkoły w pudełku śniadaniowym. Polecam :) Przygotujcie :)







Potrzebujemy:

Na ciasto:
półtorej szklanki mleka
2 jajka
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
półtorej szklanki mąki tortowej
pół szklanki kaszy manny
4 łyżki cukru
2 kopiaste łyżki wiórek kokosowych

Dodatkowo:
olej do smażenia


Wykonanie pysznych placuszków:


1. Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i miksujemy na gładkie bez grudek ciasto.

2. Smażenie: Następnie na patelni rozgrzewamy olej, kładziemy po łyżce ciasta formując okrągłe placuszki. Placuszki smażymy po kilka minut z każdej strony do zrumienienia. Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.


3. Podanie: Gotowe placuszki podajemy. Smakują na ciepło jak i na zimno.


4. Smacznego życzę.


Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi około 28 sztuk placuszków.

10 komentarzy: