Witam Was cieplutko w sobotę :)
Mam zepsuty piekarnik i już tak bardzo tęsknię za upieczeniem ciasta i domowych bułeczek. Czekam na naprawę i czekam. Piecze góra, a dół nie, a jak wiecie ja nie wyobrażam sobie życia bez pieczenia ciast, ciasteczek i bułeczek. A tym czasem sobie radzę smażąc pyszne placuszki. Idealne na podwieczorek. Z przepisu wychodzi ich bardzo dużo, bo aż 28 sztuk, więc spokojnie możecie zrobić z połowy porcji. Takie placuszki można również zabrać na piknik czy do pracy lub szkoły w pudełku śniadaniowym. Polecam :) Przygotujcie :) Potrzebujemy:
Na ciasto:
półtorej szklanki mleka
2 jajka
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
półtorej szklanki mąki tortowej
pół szklanki kaszy manny
4 łyżki cukru
2 kopiaste łyżki wiórek kokosowych
Dodatkowo:
olej do smażenia
Wykonanie pysznych placuszków:
1. Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i miksujemy na gładkie bez grudek ciasto.
2. Smażenie: Następnie na patelni rozgrzewamy olej, kładziemy po łyżce ciasta formując okrągłe placuszki. Placuszki smażymy po kilka minut z każdej strony do zrumienienia. Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
3. Podanie: Gotowe placuszki podajemy. Smakują na ciepło jak i na zimno.
4. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi około 28 sztuk placuszków.
Uwielbiam takie placuszki :-)
OdpowiedzUsuńSuper :)
UsuńW takiej wersji jeszcze nie jadłam, a bardzo lubię :) Musze spróbować :)
OdpowiedzUsuńBardzo polecam spróbować :)
UsuńLubie wszystko co ma w składzie kaszę manne. Placuszki są świetne.
OdpowiedzUsuńTo Małgosiu polecam moje placuszki :) A kaszę mannę to i ja uwielbiam :)
UsuńIdealne na deser lub śniadanko :-)
OdpowiedzUsuńkokosowe placuszki to zdecydowanie moje smaki
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować :)
UsuńBardzo ciekawy artykuł. Jestem pod wielkim wrażeniem.
OdpowiedzUsuń