piątek, 25 października 2019

Ciasto daktylowo-bananowe

Dobry wieczór w piątek :) 

Częstuję pysznym ciastem bananowo-daktylowym. Ciasto jest proste i szybkie do zrobienia. Uda się każdemu i nie potrzeba miksera. Osoby unikające cukru mogą go pominąć, banany, daktyle i miód dają odpowiednią ilość słodkości, następnym razem upiekę je bez dodatku cukru. Akurat taką miałam recepturą. Ciasto można polać gorzką polewą czekoladową. Dodam, że wystarczy godzinka wraz z pieczeniem żeby było gotowe. Idealne na podwieczorek. Upieczcie. Obiecuję, że będziecie zachwyceni. Słodkich wypieków :)












Potrzebujmy:


Na ciasto:
półtorej szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
10 dag masła lub margaryny
4 łyżki cukru
2 łyżki miodu prawdziwego
2 banany ( łącznie 25 dag )
15 dag suszonych daktyli



Wykonanie pysznego ciasta:


1. Mąkę, proszek do pieczenia i masło lub margarynę przekładamy do miski. Następnie rozcieramy opuszkami palców te składniki aż powstaną małe grudki.


2. Banany rozgniatamy widelcem. Jajka wbijamy do miseczki i roztrzepujemy. Daktyle drobno kroimy. Do miski z mąką dodajemy miód, cukier, rozgniecione banany, roztrzepane jajka i posiekane daktyle.


3. Następnie wszystkie składniki mieszamy dokładnie łyżką.


4. Następnie ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia.


5. Ciasto pieczemy około 45 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Studzimy.



6. Wystudzone ciasto kroimy w trójkąty i podajemy. Smacznego życzę.


Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Ciasto można pokroić na około 12 porcji.
Tortownica o średnicy około 21 cm.
Ciasto można upiec w keksówce.
Ciasto można polać polewą czekoladą lub oprószyć cukrem pudrem.

2 komentarze: