poniedziałek, 7 października 2019

Kapuśniak z boczkiem i ziemniakami.

Na jesienne i zimowe chłody polecam taki kapuśniak, sycący i rozgrzewający, z bardzo dużą ilością kapusty, boczku i ziemniaków. Z przepisu wychodzi 4 duże porcje. Ugotujcie, a zobaczycie jak będzie pysznie :)








Potrzebujemy:
50 dag kiszonej kapusty
2 duże cebule
50 dag boczku wędzonego
1 liść laurowy
2 kulki ziela angielskiego
4 ziarna pieprzu czarnego
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
olej do smażenia
4 duże ziemniaki
2 litry bulionu warzywnego


Wykonanie pysznego kapuśniaku:


1. Kapustę płuczemy, odciskamy z wody i kroimy, zalewamy gorącym bulionem i gotujemy do miękkości.

2. Cebule obieramy, kroimy i przesmażymy na oleju aż będzie szklista i miękka, przekładamy do miękkiej kapusty.

3. Boczek kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju do ładnego zrumienienia i również przekładamy do kapusty.

4. Ziemniaki, obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. Przekładamy do kapusty.

5. Do kapusty dajemy liść laurowy, ziele angielskie i  ziarenka pieprzu czarnego, całość gotujemy do miękkości ziemniaków przyprawiając do smaku solą i pieprzem. W razie potrzeby dolewamy gorącego bulionu.

6. Gorący kapuśniak podajemy. Smacznego życzę.

4 komentarze: