niedziela, 29 września 2019

Ciasto marchewkowe z jogurtową pianką i galaretką.

 Dzień Dobry w niedzielę :)

Jesień to czas, który kojarzy mi się z korzennymi smakami. Uwielbiam jesienią tego typu wypieki. Upiekłam pyszne ciasto marchewkowe z cynamonem i przyprawą do piernika, pysznie pachniało podczas pieczenia. Ciasto wzbogaciłam jogurtową pianką z galaretką. Ciasto idealne na jesienny podwieczorek. Polecam :) Upieczcie koniecznie :)










Potrzebujemy:

Na ciasto:
3 jajka
5 łyżek oleju
pół szklanki cukru
1 cukier waniliowy
półtorej szklanki mąki tortowej
2 łyżki kaszy manny
2 łyżeczki mielonego cynamonu
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
4 większe marchewki

Pianka:
40 dag jogurtu naturalnego typu greckiego
2 galaretki brzoskwiniowe
2 szklanki gorącej wody

Dodatkowo:
dowolna cukrowa posypka


Wykonanie pysznego ciasta marchewkowego:


1. Ciasto: Marchewki obieramy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach i odmierzamy 2 szklanki.
Do miski wbijamy jajka, wsypujemy oba cukry i miksujemy aż masa będzie puszysta, następnie wlewamy olej, dodajemy cynamon i przyprawę do piernika i chwilę miksujemy, następnie dodajemy pozostałe sypkie składniki: proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, mąkę tortową i kaszę mannę, dokładnie miksujemy, na koniec dodajemy marchewkę i dokładnie mieszamy.


2. Do pieczenia: Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 21 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia.


 3. Pieczenie: Ciasto pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia, ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone i dokładnie studzimy.


 4. Pianka jogurtowa: Jedną galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wodzie i odstawiamy do całkowitego stężenia. Następnie stężoną kroimy w kostkę. Drugą galaretkę również rozpuszczamy w szklance gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia, następnie tężejącą dajemy do jogurtu naturalnego i chwilę miksujemy. Dodajemy pokrojoną w kostkę galaretkę i mieszamy. Piankę wykładamy na zimne ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia pianki.


5. Podanie: Stężone ciasto kroimy, dekorujemy cukrową posypką i podajemy. Smacznego życzę.



Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Ciasto można pokroić na około 20 porcji.
Blaszka o wymiarach około 21 cm x 25 cm.


10 komentarzy: