Potrzebujemy:
Na ciasto:
półtorej szklanki mąki tortowej
4 żółtka
2 płaskie łyżki ciemnego kakao
1 cukier waniliowy
4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18 %
1 łyżeczka octu
Dodatkowo:
olej do głębokiego smażenia
mąka pszenna do posypania stolnicy
cukier puder do oprószenia faworków
Wykonanie pysznych faworków:
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto kilkakrotnie składamy i ubijamy tłuczkiem, aż na powierzchni ciasta pojawią się pęcherzyki powietrza. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w temperaturze pokojowej.
2. Formowanie faworków: Po tym czasie na lekko posypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto bardzo cienko, kroimy w prostokąty, na środku każdego zrobimy nacięcie i przeciągamy przez nie jeden koniec.
3. Smażenie: Na rozgrzanym oleju smażymy faworki z obu stron przez kilka minut.
5. Podanie: Gotowe faworki oprószamy według uznania cukrem pudrem i podajemy. Smacznego.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyjdzie nam około 32 sztuki w zależności jak duże zrobimy.
Ocet nie jest w faworkach wyczuwalny.
Takich jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować :)
UsuńO ! ŚWIETNY POMYSŁ.
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu :)
Usuń