Zupę podałam na talerzu, który otrzymałam od GALERII CUDA ŚWIATA .
Składniki:
1 duży kalafior
2 duże marchewki
1 duża pietruszka
2 łyżki masła
gorąca woda
1 liść laurowy
1 ziele angielskie
koperek suszony według uznania
1 szklanka śmietany 18 %
1 łyżka mąki pszennej
pieprz czarny do smaku
sól do smaku
1 woreczek kaszy jaglanej ( 10 dag )
Wykonanie:
1. Warzywa oczyszczamy, obieramy, myjemy i osuszamy. Marchewki i pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kalafior dzielimy na małe różyczki.
2. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy starte warzywa, przesmażamy cały czas mieszając, kolejno wrzucamy kalafior i przesmażamy również cały czas mieszając. Następnie zalewamy gorącą wodą, wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy do miękkości.
3. Śmietanę mieszamy z mąką, wlewamy odrobinę gorącej wody i wlewamy do miękkich warzyw. Zagotowujemy przyprawiając do smaku solą i pieprzem, dodajemy również koperek. Z zupy wyjmujemy liść laurowy i ziele angielskie.
4. W między czasie gdy gotuje się zupa gotujemy kaszę jaglaną według przepisu na opakowaniu.
5. Na talerze nakładamy porcje zupy i kaszy. Można również całą kaszę przełożyć do zupy. Jak kto lubi.
6. Podajemy i smacznego.
Rady:
Z przepisu wychodzi około 3 litry zupy.
Podałam na takim ślicznym talerzu:
Bardzo apetyczna zupka :) Idealna na taki chłodny dzionek jaki do mnie zawitał. Pychota :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu:) U mnie też dziś chłodno:)
UsuńKaszę jaglaną mogę jeść cały czas. Świetny i smaczny pomysł na zupkę :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu:)
UsuńWszystkie moje zupy gotuję przesmażając wcześniej warzywa.
OdpowiedzUsuńJa nie wszystkie tak gotuję, ale stwierdzam, że takie są najlepsze:)
UsuńZupka na pewno była pyszna, a talerzyk prześliczny :D
OdpowiedzUsuńOj była bardzo pyszna, a talerzyk... fakt śliczny:)
Usuń