Taki chłodnik jest idealny na upały, dobrze schłodzony idealnie ugasi pragnienie. Można go podać na lekki obiad lub podwieczorek. Kwaśny za sprawą jagód i słodki za sprawą czekolady i śmietanki, sycący za sprawą makaronu. Wszystko idealnie do siebie pasuje. Bardzo polecam spróbować. Dodam, że pierwszy raz użyłam taki makaron, stwierdzam, że jest pyszny. Zapraszam :)
Składniki:
2 szklanki jagód kamczackich
2 jogurty naturalne ( po 40 dag każdy )
cukier do smaku
20 dag makaronu świderek mini czekoladowego
200 ml śmietanki kremówki 30 %
cukier puder do śmietanki
5 dag mlecznej czekolady
Wykonanie:
1. Jagody płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie miksujemy z jogurtami naturalnymi i cukrem do smaku. Następnie wkładamy do lodówki do schłodzenia.
2. Makaron gotujmy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i studzimy, mieszamy od czasu do czasu, żeby się nie posklejał.
3. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier puder do smaku i chwilę ubijamy. Przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.
4. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
5. Schłodzony chłodnik rozlewamy na talerze, nakładamy porcje makaronu, wyciskamy śmietankę i posypujemy startą czekoladą. Od razu podajemy.
6. Życzę smacznego.
#lubelloveinspiracje #lubella
Rady:
Z przepisu wychodzi 4 spore porcje.
Super pomysł, pysznie
OdpowiedzUsuńDziękuję Marta:)
Usuńjakie pyszne danie i ten makaron mniammm
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńPyszny ten chłodnik :) Makaron czekoladowy jest rewelacyjny - mam i uwielbiam :) Teraz skuszę się na Twoją propozycję :)
OdpowiedzUsuńAniu polecam:)
UsuńPysznie wygląda, muszę taki makaron zakupić 😊
OdpowiedzUsuńPolecam:)
UsuńNie lubię chłodników, ale te makaroniki malutkie coraz bardziej mi się podobają :D
OdpowiedzUsuńPolecam moją wersję chłodnika i makaron oczywiście:)
UsuńApetycznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńWyglada pysznie :)
OdpowiedzUsuńDzięki Aga:):)
Usuń