środa, 7 czerwca 2017

Jagodowy chłodnik z makaronem czekoladowym i bitą śmietaną.

Taki chłodnik jest idealny na upały, dobrze schłodzony idealnie ugasi pragnienie. Można go podać na lekki obiad lub podwieczorek. Kwaśny za sprawą jagód i słodki za sprawą czekolady i śmietanki, sycący za sprawą makaronu. Wszystko idealnie do siebie pasuje. Bardzo polecam spróbować. Dodam, że pierwszy raz użyłam taki makaron, stwierdzam, że jest pyszny. Zapraszam :)





Składniki:
2 szklanki jagód kamczackich
2 jogurty naturalne ( po 40 dag każdy )
cukier do smaku
20 dag makaronu świderek mini czekoladowego
200 ml śmietanki kremówki 30 %
cukier puder do śmietanki
5 dag mlecznej czekolady

Wykonanie:

1. Jagody płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie miksujemy z jogurtami naturalnymi i cukrem do smaku. Następnie wkładamy do lodówki do schłodzenia.

2. Makaron gotujmy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i studzimy, mieszamy od czasu do czasu, żeby się nie posklejał.

3. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier puder do smaku i chwilę ubijamy. Przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.

4. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach.

5. Schłodzony chłodnik rozlewamy na talerze, nakładamy porcje makaronu, wyciskamy śmietankę i posypujemy startą czekoladą. Od razu podajemy.

6. Życzę smacznego.

 #lubelloveinspiracje #lubella

Rady: 
Z przepisu wychodzi 4 spore porcje.

14 komentarzy: