Do przygotowania sosu użyłam ketchupu, który otrzymałam od JAMAR w ramach współpracy , jest on bardzo wysokiej jakości i bardzo polecam. Koniecznie kupcie i spróbujcie. Zapraszam:)
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
4 dag świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
około pół szklanki ciepłego mleka
1 jajko
5 dag masła lub margaryny
2 łyżki oleju
Sos pomidorowy:
1 puszka pomidorów
2 ząbki czosnku
2 średnie cebule
olej do smażenia
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
papryka słodka mielona do smaku
5 łyżek ketchupu łagodnego od JAMAR
zioła prowansalskie według uznania
Dodatkowo:
50 dag pieczarek
30 dag sera żółtego
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
olej do smażenia
mąka pszenna do podsypania stolnicy
pół łyżeczki masła lub margaryny
Wykonanie:
1. Sos: Czosnek i cebulę obieramy. Czosnek kroimy w drobną kosteczkę, a cebulę w cienkie paski. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, chwilę przesmażamy cały czas mieszając, uważamy, żeby za mocno nie przypiec, następnie dodajemy całą zawartość puszki i dusimy do miękkości często mieszając. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy ketchup i przyprawiamy do smaku, dusimy aż sos będzie jednolity i gęsty. Następnie studzimy.
2. Pieczarki i ser: Pieczarki obieramy, płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie kroimy w półplasterki i smażymy do miękkości na rozgrzanym oleju przyprawiając do smaku solą i pieprzem, usmażone studzimy. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.
3. Ciasto: Drożdże rozcieramy z cukrem, jajkiem i olejem. Do mąki dodajemy masło i sól, rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, dodajemy roztarte drożdże i zagniatamy ciasto dolewając w razie potrzeby ciepłe mleko, ja wlałam pół szklanki. Z ciasta formujemy kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby wyrosło.
4. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki posmarowanej cieniutko masłem o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Na ciasto rozsmarowujemy równomiernie sos i wykładamy pieczarki.
5. Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30- 35 minut do upieczenia i zrumienienia ciasta. Pod koniec pieczenia pizzę posypujemy serem i zapiekamy aż się roztopi.
6. Gotową pizzę kroimy i podajemy. Życzę smacznego.
Uwielbiam pizzę pod każdą postacią, a Twoja prezentuje się i na pewno smakuje rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńDzięki Aniu:) Pizza była pyszna:)
UsuńPyszna pizza wyszła :D
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńBardzo chętnie zjadła bym kawałeczek. Lubię takie ilości sera :)
OdpowiedzUsuńZapraszam i polecam:)
UsuńWygląda przepysznie, muszę wypróbować Twój przepis na ciasto. Pieczarki i ser - wspaniałe połączenie.
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam:)
Usuń