sobota, 3 czerwca 2017

Ciasto jogurtowe z truskawkami i borówkami.

Sezon truskawkowy został już rozpoczęty, a ja oficjalnie rozpoczynam go truskawkowym ciastem. Co prawda cena tych owoców trochę powala, ale nie można im się oprzeć. Zapraszam Was na pyszne ucierane ciasto, mięciutkie i pysznie pachnące truskawkami i borówkami. Idealne na podwieczorek z filiżanką aromatycznej kawy. Zapraszam :)

Ciasto podałam na talerzykach, które otrzymałam od GALERII CUDA ŚWIATA








Składniki:

 Ciasto:
20 dag masła lub margaryny
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
4 jajka
40 dag jogurtu naturalnego
2 szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:
25 dag świeżych truskawek
10 dag świeżych borówek amerykańskich

Wykonanie:

1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy, dodajemy jogurt i ucieramy kilka chwil, na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, ucieramy do dokładnego połączenia się składników.

2. Owoce myjemy i dokładnie osuszamy. Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy w plasterki.

3. Pieczenie: Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm, na wierzchu układamy przygotowane owoce i pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia, sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone, upieczone studzimy.

4. Gotowe ciasto kroimy i podajemy.

5. Życzę smacznego.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.






A takich talerzyków użyłam do podania ciasta:






14 komentarzy: