Sezon truskawkowy został już rozpoczęty, a ja oficjalnie rozpoczynam go truskawkowym ciastem. Co prawda cena tych owoców trochę powala, ale nie można im się oprzeć. Zapraszam Was na pyszne ucierane ciasto, mięciutkie i pysznie pachnące truskawkami i borówkami. Idealne na podwieczorek z filiżanką aromatycznej kawy. Zapraszam :)
Ciasto podałam na talerzykach, które otrzymałam od GALERII CUDA ŚWIATA .
Składniki:
Ciasto:
20 dag masła lub margaryny
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
4 jajka
40 dag jogurtu naturalnego
2 szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
25 dag świeżych truskawek
10 dag świeżych borówek amerykańskich
Wykonanie:
1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą
masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy, dodajemy
jogurt i ucieramy kilka chwil, na koniec wsypujemy obie mąki i proszek
do pieczenia, ucieramy do dokładnego połączenia się składników.
2. Owoce myjemy i dokładnie osuszamy. Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy w plasterki.
3. Pieczenie: Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej
papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm, na wierzchu układamy przygotowane owoce i pieczemy około 45
minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia, sprawdzamy suchym
patyczkiem czy jest upieczone, upieczone studzimy.
4. Gotowe ciasto kroimy i podajemy.
5. Życzę smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
A takich talerzyków użyłam do podania ciasta:
Bardzo lubię takie ciasta :) Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu:)
UsuńPysznie wygląda. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńPyszne ciacho na pięknej porcelanie. Serdecznie pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDzięki Małgosiu i również pozdrawiam:)
UsuńPyszne wilgotne ciacho wyszło czyli sezon udanie otwarty :D
OdpowiedzUsuńDokładnie tak, sezon na truskawki otwarty:)
UsuńSmakowite ciasto:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:)
Usuńpyszne ciacho :) ja dzisiaj robiłam jogurtowe ale pełnoziarniste :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Twoje ciasto na pewno też jest pyszne:)
UsuńBardzo lubię takie ciasta :) Pycha!
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam:)
Usuń