Uwielbiam owsiankę i chałwę, postanowiłam je razem połączyć i wyszło tak pysznie, że jeszcze nie raz powtórzę, do takiej owsianki idealnie pasuje mus truskawkowy. Taką owsiankę polecam na śniadanie, wystarczy pół godziny a będzie gotowa, lub na podwieczorek. Polecam i zapraszam :)
Składniki:
Owsianka:
półtorej szklanki płatków owsianych błyskawicznych
1 szklanka mleka
10 dag ulubionej chałwy
2 łyżki rodzynek
Mus:
1 szklanka świeżych truskawek
cukier do smaku
Dodatkowo:
odrobina masła do posmarowania kokilek
Wykonanie:
1. Mleko zagotowujemy, zalewamy nim płatki, przykrywamy talerzykiem lub pokrywką i odstawiamy do napęcznienia na około 10 minut. Następnie do płatków wkruszamy chałwę, dodajemy rodzynki i dokładnie mieszamy.
2. Dwie kokilki smarujemy cieniutko masłem i nakładamy owsiankę, następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Na wierzchu zrobi nam się taka zrumienienia skorupka.
3. W tym czasie gdy owsianka się piecze przygotowujemy mus: truskawki myjemy, dokładnie osuszamy, usuwamy szypułki i miksujemy blenederem na gładki mus dodając cukier do smaku.
4. Upieczoną owsiankę podajemy polewając ją musem według uznania.
5. Życzę smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Bardzo apetyczna owsianka - smaczni i zdrowo :) Mniam...
OdpowiedzUsuńIza pyszne połączenie i smaczny przepis :)
OdpowiedzUsuńDzięki Małgosiu:)
UsuńOwsianka z takim musem musiała być pyszna :)
OdpowiedzUsuńByła wspaniała:)
Usuń