Lubicie pierogi z truskawkami? Ja uwielbiam, i przynajmniej jeden raz muszę je przygotować w sezonie. Tym razem podałam je z pysznym musem z serka waniliowego i truskawek, całość udekorowałam czekoladą. Podałam na podwieczorek, ale można podać również na lekki i słodki obiad. Jak kto lubi. Polecam. Spróbujcie. Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto na pierogi:
2 szklanki mąki tortowej
pół łyżeczki soli
około 1 szklanka ciepłej wody
Mus truskawkowy:
30 dag świeżych truskawek
30 dag serka homogenizowanego waniliowego
Dodatkowo:
około 20 dag świeżych truskawek
5 dag mlecznej czekolady
sól do gotowania
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Ciasto: Z podanych składników stopniowo dolewając ciepłą wodę zagniatamy ciasto, ciasto odstawiamy na pół godziny żeby odpoczęło. Po tym czasie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką stolnicy i za pomocą szklanki wykrawamy krążki.
2. Formowanie pierogów: Truskawki myjemy, bardzo dokładnie osuszamy, usuwamy szypułki i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie na każdy krążek nakładamy po kawałku truskawki i zlepiamy pierogi.
3. Gotowanie: Tak wykonane pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i lekko studzimy.
4. Mus: Truskawki na mus myjemy i dokładnie osuszamy, usuwamy szypułki i razem z serkami miksujemy blenderem na gładki mus.
5. Przygotowanie czekolady: Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
6. Podanie: Na talerze nakładamy porcje musu, pierogów i posypujemy czekoladą. Podajemy.
7. Życzę smacznego.
Rady:
Z przepisu wychodzi około 40 pierogów.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Uwielbiam pierogi :) Bardzo apetyczna propozycja :)
OdpowiedzUsuńDzięki Aniu :)
UsuńIdealny letni obiad:)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję:)
UsuńJa bym je tak potraktowała jako obiadek, zwłaszcza, że wyglądają jak by były w zupce truskawkowej ;)
OdpowiedzUsuńMogą być i na obiadek:)
UsuńPyszne i podwójnie truskawkowe. W sam raz na te upalne dni.
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :) Dziękuję:)
Usuń