sobota, 17 czerwca 2017

Czekoladowe ciasto z truskawkami.

Zapraszam na bardzo pyszne, mięciutkie i mocno czekoladowe ciasto z truskawkami. Zapewniam, że nie można mu się oprzeć. Takie idealne na podwieczorek. Lubicie ciasta z truskawkami? Ja uwielbiam...mniam :) Zapraszam :)







Ciasto podałam na talerzykach, które otrzymałam od GALERII CUDA ŚWIATA .


Składniki:
4 jajka
2 żółtka
1 szklanka cukru
pół szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 kopiaste łyżki ciemnego kakao
około 30 dag świeżych truskawek

Wykonanie:

1. Jajka, żółtka i cukier miksujemy na puszystą masę, następnie wlewamy olej i miksujemy kilka minut. Następnie wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia i kakao, miksujemy na gładkie bez grudek ciasto.

2. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 25 cm x 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

3. Truskawki myjemy, bardzo dokładnie osuszamy i usuwamy szypułki. Kroimy na pół i układamy na cieście.

4. Tak przygotowane ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone ciasto studzimy.

5. Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Użyłam blaszki o wymiarach około 25 cm x 21 cm.

Ciasto podałam na ślicznych talerzykach od Galerii Cuda Świata:




4 komentarze:

  1. Rewelacyjne ciasto :) Czekoladowe ciasto i truskawki to połączenie idealne :) Pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czekolada i truskawki to wspaniałe połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudownie wygląda i pewnie tak samo smakuje, idealne połączenie.

    OdpowiedzUsuń