sobota, 24 czerwca 2017

Kasza jaglana zapiekana o smaku chałwy.

Uwielbiam kaszę jaglaną i na słodko i na wytrawnie. Dzisiaj zapraszam Was na słodką wersję o pysznym chałwowym smaku, do tego bakalie i czekolada, no i powstało coś pysznego. Polecam na deser i podwieczorek. Zapraszam :)





Składniki:
15 dag kaszy jaglanej
szczypta soli
woda gorąca
10 dag ulubionej chałwy
4 łyżki rodzynek
2 łyżki wiórek kokosowych
cukier do smaku
masło do posmarowania kokilek
4 kostki mlecznej czekolady

Wykonanie:

1. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu ze szczyptą soli. Ugotowaną przekładamy do miski i lekko studzimy. Do takiej lekko ciepłej wkruszamy chałwę i dokładnie mieszamy.

2. Następnie do kaszy dajemy wiórki kokosowe, rodzynki i ewentualnie cukier do smaku, dokładnie mieszamy.

3. Foremki kokilki smarujemy cieniutko masłem, następnie przekładamy do nich kaszę lekko ją ubijając. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni, pod koniec pieczenia na każdej układamy po kostce czekolady i zapiekamy aż się roztopi.

4. Przed podaniem deser można jeszcze z wierzchu udekorować rodzynkami i wiórkami kokosowymi.

5. Podajemy i życzę smacznego.

Rady:
Z przepisu wychodzi 4 porcje.

7 komentarzy: