Uwielbiam kaszę jaglaną i na słodko i na wytrawnie. Dzisiaj zapraszam Was na słodką wersję o pysznym chałwowym smaku, do tego bakalie i czekolada, no i powstało coś pysznego. Polecam na deser i podwieczorek. Zapraszam :)
Składniki:
15 dag kaszy jaglanej
szczypta soli
woda gorąca
10 dag ulubionej chałwy
4 łyżki rodzynek
2 łyżki wiórek kokosowych
cukier do smaku
masło do posmarowania kokilek
4 kostki mlecznej czekolady
Wykonanie:
1. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu ze szczyptą soli. Ugotowaną przekładamy do miski i lekko studzimy. Do takiej lekko ciepłej wkruszamy chałwę i dokładnie mieszamy.
2. Następnie do kaszy dajemy wiórki kokosowe, rodzynki i ewentualnie cukier do smaku, dokładnie mieszamy.
3. Foremki kokilki smarujemy cieniutko masłem, następnie przekładamy do nich kaszę lekko ją ubijając. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni, pod koniec pieczenia na każdej układamy po kostce czekolady i zapiekamy aż się roztopi.
4. Przed podaniem deser można jeszcze z wierzchu udekorować rodzynkami i wiórkami kokosowymi.
5. Podajemy i życzę smacznego.
Rady:
Z przepisu wychodzi 4 porcje.
Kasza jaglana z chałwą to kuszące jeszcze truskawki to bym zjadłahttp://moje-wyroby.blog.pl/
OdpowiedzUsuńIza, to danie jest dla mnie :)
OdpowiedzUsuńMałgosiu to super:)
UsuńBardzo apetycznie wygląda :) Proszę o porcyjkę :)
OdpowiedzUsuńZapraszam Aniu:):):)
UsuńPrzepis idealny dla mojego męża, wielbiciela wszelakiej chałwy :D
OdpowiedzUsuńPolecam zrobić:)
Usuń