Do przygotowania roladek bardzo polecam ketchup od JAMAR . Ketchup jest bardzo smaczny i gęsty, jestem z niego bardzo zadowolona. Jest to już mój ostatni przepis z produktów, które otrzymałam w ramach współpracy . Firmie JAMAR bardzo dziękuję za współpracę i zaufanie. Mam nadzieję, że jeszcze będziemy mogli ze sobą współpracować. Dziękuję, a Was zapraszam do sięgnięcia po właśnie te produkty.
Składniki:
Rozczyn:
pół szklanki ciepłego mleka
2 i pół dag świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki razowej żytniej
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki razowej żytniej
1 łyżeczka soli
1 jajko
tak około pół szklanki ciepłego mleka
Sos:
2 łyżki ketchupu łagodnego od JAMAR
4 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
papryka słodka mielona według uznania
Dodatkowo:
około 6 łyżek ketchupu łagodnego od JAMAR
zioła prowansalskie według uznania
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąkami, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył.
2. Ciasto: Obie mąki i sól wsypujemy do miski, wbijamy jajko, dodajemy rozczyn i w razie potrzeby wlewając stopniowo ciepłe mleko zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3. Formowanie: Następnie ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 36 cm. Następnie za pomocą pędzelka smarujemy ketchupem i oprószamy ziołami prowansalskimi, przekrawamy wzdłuż na dwa prostokąty i każdy rolujemy jak roladę, a następnie kroimy w plastry.
4. Pieczenie: Plasterki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, można z nich uformować wianuszki lub po prostu poukładać jedną roladkę obok drugiej. Pozostawiamy jeszcze na kilka minut w ciepłym miejscu, a następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 30 minut.
5. Sos: Składniki sosu dokładnie ze sobą mieszamy.
6. Podanie: Zawijaski podajemy z sosem. Smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Bardzo apetycznie się prezentują :) W sam raz na śniadanko, kolację, czy też jako przekąska :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńLubię ciasta drożdżowe, na wytrawnie również -:)
OdpowiedzUsuńTo super, ja też lubię:)
UsuńJak zwykle pysznie, pozdrawiam Cię kochana :)
OdpowiedzUsuńMniam! zjadłabym
OdpowiedzUsuńZapraszam:)
UsuńSmakowite te zawijaski :D
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuń