sobota, 30 lipca 2016

Krucha tarta z kremem śmietankowo - jagodowym.

Kto chętny na kawałeczek tarty? To niech podstawia talerzyk. Nie ukrywam, że tarta wyszła pyszna. Kruche ciasto z pysznym owocowym kremem, do tego biała czekolada...pycha. Zapraszam:)





Składniki:
1 szklanka mąki tortowej
10 dag masła lub margaryny
pół szklanki cukru pudru
1 jajko
pół małej łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
330 ml śmietanki kremówki 30 %
1 szklanka borówek leśnych
cukier puder do smaku

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
masło lub margaryna do posmarowania foremki
bułka tarta do posypania foremki
pół szklanki borówek leśnych do dekoracji
5 dag białej czekolady do dekoracji

Wykonanie:

1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wstawiamy na około 1 godzinę do lodówki do schłodzenia.
Po tym czasie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i przekładamy do formy na tartę posmarowaną wcześniej masłem lub margaryną i posypaną bułką tartą. Ciasto nakłuwamy widelcem.

2. Następnie tak przygotowane ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 - 30 minut do zrumienienia ( czas pieczenia tarty zależy od piekarnika ). Upieczone ciasto lekko studzimy i jeszcze ciepłe wyjmujemy z formy, następnie dokładnie studzimy.

3. Krem: Borówki płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie miksujemy blenderem na gładki mus.
Dobrze schłodzona śmietankę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy mus owocowy i cukier do smaku, chwilę ubijamy do połączenia się składników.

4. Na wystudzone ciasto przekładamy krem, następnie dekorujemy borówkami i startą białą czekoladą. Tartę wstawiamy na chwilę do lodówki do schłodzenia.
Po tym czasie kroimy i podajemy.

5. Smacznego.

Rady:

Szklanka do odmierzania składników 250ml.

Jeżeli chcemy, żeby krem śmietanowo- jagodowy był bardziej sztywny to wtedy trzeba 1 łyżeczkę żelatyny rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i wystudzić, następnie dodać do kremu i dokładnie ubić. Tartę wtedy należy odstawić do lodówki, żeby śmietanka stężała.

4 komentarze: