wtorek, 12 lipca 2016

Pieczona cukinia z łososiem.

Gdy nie macie pomysłu na obiad polecam Wam tak oto przygotowaną cukinię. Jest ona bardzo smaczna i szybka w przygotowaniu, do tego bardzo apetycznie pachnie przyprawami. Sprawdzi się również na piątkowy obiad. Możemy ją podać z ulubioną surówką. Do przyprawienia tego dania użyłam wspaniałych i aromatycznych ziół i przypraw: ziół prowansalskichbiałego pieprzu mielonego oraz Tikka Masala od SKWORCU . Zapraszam:)





Składniki:
3 małe młode cukinie
10 dag łososia w oleju w kawałkach
pół puszki kukurydzy
2 duże cebule
olej
zioła prowansalskie według uznania
przyprawa Tikka Masala według uznania
biały pieprz mielony do smaku
sól do smaku
15 dag sera żółtego

Wykonanie:

1. Cebule obieramy i kroimy w cieniutkie półplasterki, następnie dusimy na oleju do miękkości i studzimy.

2. Łososia i kukurydzę dokładnie odsączamy z zalewy, następnie przekładamy do wystudzonej cebuli i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i przyprawą Tikka Masala.

3. Cukinie myjemy i dokładnie osuszamy, cieniutko obieramy ( jak ktoś lubi ze skórką można nie obierać ), przekrawamy na połowę i łyżką wydrążamy środek formując z cukinii łódeczki. Następnie od wewnątrz oprószamy je solą, przyprawą Tikka Masala i ziołami prowansalskimi.

4. Do cukiniowych łódeczek nakładamy farsz u układamy je w formie żaroodpornej, podlewamy odrobiną gorącej wody i oleju. Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni do miękkości cukinii tak około 30 minut.

5. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Posypujemy nim miękką cukinię i zapiekamy kilka chwil aż się rozpuści.

6. Podajemy od razu po przygotowaniu.

7. Smacznego.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz