niedziela, 24 lipca 2016

Kawa z ajerkoniakiem i bitą śmietaną.

Pyszna, bardzo zimna kawa. Idealna na upalne dni. Ajerkoniak podkreśla jej smak, a bita śmietana dodaje słodyczy. Polecam przepis. Z przepisu wychodzi dwie porcje. Do oprószenia śmietanki użyłam wspaniałego i aromatycznego cynamonu mielonego cejlońskiego , a do dekoracji użyłam cynamonu w laskach od SKWORCU . Zapraszam:)





Składniki:

 Składniki na 2 kawy:

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
250 ml gorącej wody
ewentualnie cukier do smaku
100 ml mleczka do kawy
1 łyżka ajerkoniaku

Dodatkowo:
150 ml śmietanki kremówki 30 %
cukier puder do smaku
cynamon mielony według uznania
2 łyżeczki ajerkoniaku

Wykonanie:

1. Kawę rozpuszczalną zalewamy gorącą wodą i studzimy. Następnie wstawiamy do lodówki aż będzie dobrze zimna.

2.  Do zimnej kawy wlewamy mleczko, ajerkoniak i dodajemy ewentualnie cukier do smaku. Kawę dokładnie mieszamy i rozlewamy do dwóch szklanek.

3. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier puder do smaku i dokładnie ubijamy.

4. Ubitą śmietankę nakładamy do szklanek na kawę, oprószamy według uznania cynamonem i  polewamy po łyżeczce ajerkoniaku.

5.  Kawę podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego.

6. Smacznego.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz