środa, 27 lipca 2016

Chłodnik jagodowy z makaronem i nutką kardamonu.

Taki chłodnik można przygotować na deser, podwieczorek czy nawet na słodki obiad.  Można posłodzić do smaku jak ktoś lubi bardziej słodkie, ja nie słodziłam, więc mój chłodnik był lekko kwaśny i co za tym idzie bardzo orzeźwiający. Z kolei kardamon nadawał mu wyjątkowego aromatu. Do tego chłodnika użyłam wspaniałego, aromatycznego i ekologicznego kardamonu od ECOBLIK . Zapraszam:)







Składniki:
1 szklanka borówek leśnych
40 dag jogurtu naturalnego
cukier brązowy do smaku
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
pół łyżeczki mielonego kardamonu
sól do smaku
1 łyżka oleju

Wykonanie:

1. Makaron gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Miękki odcedzamy, przelewamy zimną wodą, żeby się nie posklejał i studzimy.

2. Borówki płuczemy, osuszamy i miksujemy blenderem na gładki mus, dodajemy kardamon, cukier waniliowy i ewentualnie cukier do smaku. Dokładnie miksujemy.

3. Do miski przekładamy jogurt naturalny ( najlepiej bardzo zimny z lodówki ), następnie do jogurtu wlewamy mus jagodowy i dokładnie mieszamy ( nie miksujemy ) do połączenia się składników. Najlepiej to robić specjalną rózgą do ubijania jajek.

4. Przygotowany chłodnik rozlewamy do miseczek, nakładamy na porcje makaronu i dekorujemy borówkami. Chłodnik możemy podać od razu ( jeżeli jogurt był bardzo zimny ) lub schłodzić w lodówce.

5. Smacznego.




4 komentarze: