poniedziałek, 25 lipca 2016

Wafel z masą krówkowo - kokosową.

Gdy nie chce nam się upiec ciasta, a mamy ochotę na coś słodkiego, to polecam zrobić taki o oto wafel. Potrzeba tylko kilka składników i trochę cierpliwości aż masa się ugotuje. Potem tylko kroimy i zajadamy. Zapraszam:)




Składniki:
2 szklanki cukru
1 litr mleka
10 dag wiórków kokosowych
5 dag masła lub margaryny
5 tafli wafla

Wykonanie:

1. Mleko wlewamy do garnka, wsypujemy cukier i gotujemy na niewielkim ogniu do zgęstnienia często mieszając. Gdy masa zacznie gęstnieć należy mieszać ją cały czas, żeby się nie przypaliła. Masę gotowałam półtorej godziny.

2. Do gęstej masy wsypujemy wiórki i dodajemy masło lub margarynę, dokładnie mieszamy do połączenia się składników.

3. Gotową masą przekładamy tafle wafli i odstawiamy do zastygnięcia.

4. Po tym czasie wafel kroimy i podajemy.

5. Smacznego.

2 komentarze: