niedziela, 3 lipca 2016

Sernik borówkowy na kokosowym biszkopcie.

Sezon borówkowy trwa, warto więc korzystać i przygotować jakiś pyszny smakołyk. Ja przygotowałam sernik na zimno na pachnącym kokosowym biszkopcie. Jest bardzo lekki i pyszny. Polecam na podwieczorek. Zapraszam:)





Składniki:

Biszkopt kokosowy:
3 jajka
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki tortowej
pół szklanki wiórek kokosowych
szczypta soli
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowo - borówkowa:
330 ml śmietany kremówki 30 %
25 dag serka mascarpone
1 szklanka borówek ( ja użyłam leśnych )
1 galaretka o smaku owoców leśnych
ewentualnie cukier puder do smaku

Dodatkowo:
1 galaretka o smaku owoców leśnych
pół szklanki borówek ( ja użyłam leśnych )
około 20 dag delicji ( o smaku malinowym )

Wykonanie:

1. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, do ubitych stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy.
Na koniec wsypujemy mąkę, wiórki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy i przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Następnie biszkopt pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni, sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony.
Upieczony biszkopt dokładnie studzimy.


2. Tortownicę w której się piekł biszkopt wykładamy folią aluminiową ( spód i brzegi ), następnie wkładamy do niej przestudzony biszkopt.

3. Masa: Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia.
Borówki płuczemy i dokładnie osuszamy. Następnie miksujemy je blenderem na gładki mus.
Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy serek i ubijamy, następnie dodajemy borówki i zastygającą galaretkę i dokładnie miksujemy. Można ewentualnie jak ktoś lubi bardziej słodkie dodać cukru pudru do smaku.


4. Masę serową przekładamy do tortownicy na biszkopt. Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do lekkiego stężenia.
Borówki płuczemy i osuszamy.
Delicje wbijamy wokół torcika lekko do masy serowej. Następnie posypujemy borówkami.






5. Następnie torcik zalewamy tężejącą galaretką i odstawiamy do lodówki do stężenia. Najlepiej na całą noc. Po tym czasie kroimy i podajemy.


6. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz