środa, 20 stycznia 2021

Jaglanka na mleku migdałowym z bananem i jackfruit

Na śniadanie polecam pyszną i zdrową jaglankę. Wystarczy pół godzinki i jest gotowa. Jaglanki już nie dosładzam, przygotowywana na mleku migdałowym jest jak dla mnie odpowiednia słodka, ale Wy jak chcecie to możecie dodać odrobinę miodu prawdziwego. Do jaglanki podałam banany, które są dość słodkie i pyszne suszone owoce jackfruit, które są bardzo pyszne. Polecam jaglankę na śniadanie.

Suszone owoce jackfruit otrzymałam od HELIO . Jest to nowość na polskim rynku. Jest to owoc z drzewa bochenkowego ( chlebowca ), przyznam się szczerze, że pierwszy raz się spotkałam z takim owocem. Jest to największy owoc na świecie, osiąga wagę nawet do 30 kg. Polecam. Nam bardzo smakował :)

 

 





 

 


Potrzebujemy:

10 dag kaszy jaglanej

2 szklanki mleka migdałowego

2 banany

45 g jackfruit suszonego od HELIO


Wykonanie pysznej jaglanki:

 

1. Mleko migdałowe zagotowujemy, wsypujemy kaszę jaglaną i gotujemy do miękkości na małym ogniu często mieszając około 15-20 minut, w razie potrzeby dolewamy mleka migdałowego. Ugotowaną kaszę przekładamy do większej szklanej miski i lekko studzimy.

2. Następnie kaszę miksujemy blenderem ręcznym na gładki krem.

3. Banany obieramy i kroimy w plasterki, suszone owoce kroimy na mniejsze kawałki.

4. Na dno miseczek wykładamy połowę bananów, następnie kaszę jaglaną, pozostałe banany i pokrojone suszone owoce jackfruit.

5. Jaglankę podajemy. Smakuje na ciepło i jak i na zimno. Smacznego życzę.


Moje rady:

Z tej receptury wychodzi 2 większe porcje lub 4 mniejsze.

Banany można skropić sokiem z cytryny.

 

A tutaj produkt którego użyłam do przygotowania tej pysznej jaglanki:

 


 

7 komentarzy: