wtorek, 5 stycznia 2021

Chlebek bananowo-kakaowy

 Gdy mamy nadmiar bananów to polecam upiec taki chlebek bananowy. Pyszny i pachnący. Lekko wilgotny i niezapychający. Długo utrzymuje świeżość. Bardzo polecam. Idealny z kubkiem mleka, kakao czy kawy. Upieczcie.

 




Potrzebujemy:

4 jajka

20 dag masła lub margaryny

4 banany

pół szklanki cukru trzcinowego

2 i pół szklanki mąki tortowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

2 kopiaste łyżki kakao

 

Wykonanie pysznego chlebka bananowego:


1. Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy. Banany rozgniatamy widelcem.

2. Jajka z cukrem miksujemy przez chwilę, wsypujemy sypkie składniki i chwilę miksujemy, wlewamy roztopione masło lub margarynę, miksujmy, dodajemy rozgniecione banany i mieszamy łyżką. Sodę oczyszczoną jest dobrze przesiać z mąką.

3. Tak wykonane ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm. 

4. Chlebek pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około godzinę, do ładnego zrumienienia się i suchego patyczka. Ciasto jest dość wilgotne, więc patyczek nie będzie całkowicie suchy.

5. Chlebek od razu wyjmujemy z foremki i studzimy na metalowej kratce. Wystudzony studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

 

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Sodę oczyszczoną dobrze jest przesiać z mąką.

Foremka o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.

Chlebek można pokroić na około 16 porcji.

 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz