Sernik to najlepsze ciasto na świecie. Aksamitny i pyszny. Ten wyszedł mi obłędny w smaku z lekką nutką alkoholu. Pięknie się upiekł. Idealny aby podać go z aromatyczną ulubioną kawą. Idealny sernik na podwieczorek. Pyszności i tyle.
Potrzebujemy:
Na masę serową:
1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
5 jajek
15 dag masła lub margaryny
niepełna szklanka cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
1 szklanka wiórek kokosowych
175 ml krupniku słony karmel
Wykonanie pysznego sernika:
1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy ekstrakt waniliowy i stopniowo wbijamy po jednym jajku i dokładnie ucieramy. Dodajemy ser i budynie w proszku i ucieramy, na koniec wlewamy alkohol i wsypujemy wiórki kokosowe i ucieramy. Masa jest dość rzadka, ale taka ma być.
2. Masę serową przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy około 23cm - 25 cm.
3. Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 70-80 minut do zrumienienia się. Upieczony sernik studzimy. Ja zawsze sernik studzę w piekarniku, a potem zimny wstawiam do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Dobrze wystudzony i stężony sernik będzie się ładnie kroił.
4. Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Tortownica o średnicy około 23-25 cm.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.
Sernik można pokroić na około 16 porcji.
Użyłam sera z wiadereczka, inny trzeba zmielić co najmniej dwa-trzy razy.
Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPychotka taki serniczek :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Nie ukrywam, że był pyszny :)
UsuńTo ja poproszę o kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńJuż częstuję :)
Usuń