Ciasto jaglane piekłam pierwszy raz i stwierdzam, że jest pyszne. Jest to ciasto bez dodatku mąki. Dzięki kaszy jaglanej długo utrzymuje świeżość. Można dodać więcej cukru, dla mnie było w sam raz, takie nie za słodkie. W cieście są wyczuwalne grudki kaszy, chyba, że uda Wam się ją idealnie zblendować to ich nie będzie. Swoje ciasto wzbogaciłam prażonymi orzechami laskowymi, które przyjemnie chrupią. Upieczcie koniecznie takie ciasto. Słodkich inspiracji Wam życzę.
Potrzebujemy:
Na ciasto:
2 jajka
pół szklanki cukru
50 g masła 82 %
2 woreczki kaszy jaglanej ( łącznie 20 dag )
pół szklanki jogurtu naturalnego typu greckiego
4 kopiaste łyżki kakao
1 lekko kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
80 g orzechów laskowych prażonych od HELIO
Wykonanie pysznego ciasta z kaszą jaglaną:
1. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu i studzimy.
2. Masło roztapiamy i lekko studzimy. Jajka wbijamy do miski, dodajemy pozostałe składniki oraz roztopione masło.
3. Następnie za pomocą blendera ręcznego miksujemy na jednolitą masę.
4. Wsypujemy orzechy i dokładnie mieszamy.
5. Tak wykonane ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 21 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Studzimy w blaszce.
7. Gotowe kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Ciasto można pokroić na około 20 porcji.
Blaszka o wymiarach około 21 cm x 25 cm.
Można dodać więcej cukru.
A tutaj produkt którego użyłam do upieczenia tego pysznego jaglanego ciasta:
Wygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńJakie pyszne ciasto, az czuje zapach orzechow. Super!
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
UsuńBardzo fajny i w sumie prosty przepis na ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńZdrowe ciasto i zapewne smaczne😃🍩☕
OdpowiedzUsuńPozdrawiam miło🌷💖🤗
Morgana
Ciasto jest i zdrowe i pyszne :) Również pozdrawiam :)
Usuń