czwartek, 7 stycznia 2021

Owsiane ciasteczka z bakaliami

Uwielbiamy takie ciasteczka. Bardzo często u nas goszczą. Są proste w wykonaniu i łatwe. Są zdrowe i pyszne. Bardzo  je polecam. Udadzą się każdemu.

 


 

Potrzebujemy:

 

10 dag masła lub margaryny

2 jajka

1 cukier waniliowy

półtorej łyżki cukru trzcinowego

2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych

1 łyżeczka proszku do pieczenia

4 łyżki mąki tortowej 

kilka moreli suszonych

kilka orzechów nerkowca

 

Wykonanie pysznych ciasteczek:

 

1. Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy, powinno być ciepłe. Bakalie kroimy na mniejsze części. Do miski wbijamy jajka, wsypujemy suche składniki, mieszamy, wlewamy masło lub margarynę, dokładnie mieszamy.

2. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia formujemy okrągłe ciasteczka. Wyjdzie nam ich około 16 sztuk. 

3. Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia przez około 25 minut. Ciasteczka studzimy na blaszce. Wystudzone zdejmujemy. Podajemy i smacznego życzę.

 

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z przepisu wyjdzie nam około 16 sztuk ciastek.

Ciastka najlepiej studzić na blaszce.




4 komentarze:

  1. bardzo fajnie ciasteczka, porywam do kawy

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają naprawdę apetycznie. Ma się ochotę je schrupać od samego patrzenia.

    OdpowiedzUsuń