piątek, 15 stycznia 2021

Sałatka z pora, jajka i kukurydzy

Bardzo lubię taką sałatkę. Można ją podać jako samodzielne danie ze świeżym pieczywem lub ulubioną wędliną, lub jako dodatek do drugiego dania, np. do ziemniaków i mięsa. Prosta i szybka w wykonaniu. Przed podaniem obowiązkowo chłodzimy w lodówce, taka jest najlepsza.

 




Potrzebujemy:

4 jajka

pół puszki kukurydzy

1 średni por

4 kopiaste łyżki majonezu

4 kopiaste łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego

2 łyżeczki ulubionej musztardy

sól do smaku

pieprz czarny mielony do smaku

koperek suszony według uznania

suszona natka pietruszki według uznania


Wykonanie pysznej sałatki:

 

1. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy i obieramy ze skorupek, następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach.

2. Pora oczyszczamy, odkrawamy zieloną część. Białą część dokładnie myjemy i kroimy w półplasterki, następnie przekładamy na sitko i sparzamy gorącą wodą. Pora odsączamy z wody i dokładnie studzimy.

3. Kukurydzę odsączamy z zalewy.

4. Wszystkie składniki na sałatkę dokładnie mieszamy przyprawiając do smaku solą i pieprzem. Następnie wstawiamy do lodówki do schłodzenia.

5. Po tym czasie sałatka jest gotowa. Podajemy. Smacznego życzę.

 

Moje rady:

Porcja dla 4 osób.

Gdy sparzymy pora będzie łagodniejszy.

4 komentarze:

  1. Dawno nie robiłam, zainspirowałaś mnie kochana🥗
    Pozdrawiam cieplutko, zdrówka i smacznego życzę😀🧡🌼☕

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bożenko bardzo polecam i smacznego życzę :) Również pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Pyszna salatka, taki zwiastus wiosny :)

    OdpowiedzUsuń