niedziela, 29 listopada 2020

Świąteczny sernik na kruchym cieście z suszonymi owocami

Na każde święta obowiązkowo musi u mnie być sernik, bo jak święta bez sernika? Musi być i koniec. Za każdym razem piekę inny. Mam dla Was propozycję na pyszny sernik na kruchym cieście z suszonymi owocami. Aksamitny i pyszny. Bardzo słodki. Bardzo polecam. Upieczcie na świąteczny stół. Słodkich inspiracji Wam życzę.

 






 

 

Potrzebujemy:

 

Na ciasto:

1 szklanka mąki tortowej

pół szklanki cukru pudru

1 małe jajko

1 cukier waniliowy

10 dag masła lub margaryny

1 mała łyżeczka proszku do pieczenia


Na masę serową:

1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )

5 jajek

15 dag masła lub margaryny 

1 niepełna szklanka cukru

2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )

1 cukier waniliowy

30 dag suszonych owoców od HELIO

 

Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy

kasza manna do oprószenia ciasta

 

 

Wykonanie pysznego sernika z suszonymi owocami:

 

1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy je i wykładamy do blaszki o wymiarach około 21 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i oprószamy kaszą manną. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, wsypujemy oba cukry i ucieramy, następnie dodajemy po jednym żółtku i ucieramy. Dodajemy ser i budynie w proszku i dokładnie ucieramy. Suszone owoce kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy je do masy serowej i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno, następnie delikatnie łączymy je z masą serową.

3. Do pieczenia: Na ciasto wykładamy równomiernie masę serową.

4. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 70-80 minut do ładnego zrumienienia się. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, będzie dłuższy lub krótszy. Upieczony sernik studzimy. Upieczony sernik studzę w piekarniku i zimny przekładam do lodówki, wtedy dobrze się kroi.

5. Podanie: Wystudzony i stężony sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.


Moje rady:

Blaszka o wymiarach około 21 cm x 25 cm.

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Sernik można pokroić na około 20 porcji. 

Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.

W skład moich owoców suszonych wchodziły: śliwki, morele, daktyle, jabłka.

 

A tutaj produkt którego użyłam do upieczenia tego pysznego sernika:




7 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. My uwielbiamy :) Dla mnie najlepsze ciasto na świecie :)

      Usuń
  2. Sernik miód malina, nie sposób się oprzeć :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowny jest ten serniczek. Juz go widzialam na PP i tak sie zachwycilam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Starałam się żeby było pysznie :)

      Usuń