piątek, 10 lipca 2020

Duszona młoda kapusta z domowym makaronem

Dzisiaj zapraszam na bardzo pyszne i proste danie. Trochę pracochłonne, ale warto je przygotować. Kapustę z makaronem lubi większość osób. Jest to dość popularne danie w kuchni polskiej. Ja sobie trochę dołożyłam pracy przygotowując własnoręcznie makaron. Nie chciałam tak pysznie uduszonej młodej kapusty psuć kupnym makaronem. Nie uwierzycie jakie to wyszło pyszne, domowy makaron zrobił swoje. Zróbcie koniecznie takie danie na obiad. Warto :)









Potrzebujemy:

Na kapustę:
1 średnia główka młodej białej kapusty
2 średnie cebule
2 średnie marchewki
oliwa do smażenia Gallo Classico
pieprz czarny mielony do smaku
sól do smaku
koperek świeży, suszony lub mrożony według uznania

Na makaron:
2 szklanki mąki tortowej
4 małe jajka
pół łyżeczki soli

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
sól do gotowania makaronu

Wykonanie pysznej duszonej kapusty z makaronem:

1. Kapusta: Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści, usuwamy głąb. Drobno kroimy, płuczemy i przekładamy do garnka. Marchewki obieramy, płuczemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, przekładamy do kapusty. Zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości warzyw, gdy warzywa będą miękkie dokładnie odcedzamy z wody. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i dusimy do miękkości i lekkiego zrumienienia na oliwie. Następnie miękką i zrumienioną cebulę wraz z tłuszczem przekładamy do kapusty. Kapustę przesmażamy kilka minut przyprawiają do smaku ziołami i przyprawami.

 2. Makaron domowy: Na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy dołek wbijamy jajka, dodajemy sól. Następnie zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i odstawiamy na pół godziny, żeby ciasto odpoczęło. Ciasto dzielimy na kilka części. Każdą część cienko wałkujemy i kroimy w długie paski.
Makaron rozrzucamy na posypanej mąką stolnicy, zostawiamy na około pół godziny żeby trochę przesechł. Od czasu do czasu mieszamy, żeby się nie posklejał. Przygotowany makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju do miękkości. Odcedzamy.

3. Podanie: Do gorącej kapusty przekładamy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy. Podajemy gorące. Smacznego życzę.


Moje rady:
Porcja dla 4 osób.
Szklanka do odmierzania składników na makaron o pojemności 250 ml.


 Przepis bierze udział w akcji kulinarnej na Durszlaku: Dodaj smaku z Gallo !

#GalloxDurszlak #Gallo #oliwaGallo

Dodaj smaku z Gallo!

2 komentarze:

  1. Bardzo fajny przepis. Szukałam właśnie pomysłu na dzisiejszy obiad. Wykorzystam Twoją propozycję :)

    OdpowiedzUsuń