sobota, 11 lipca 2020

Chleb z płatkami owsianymi, sezamem i słonecznikiem

Domowy chleb jest najlepszy, chrupiący i pachnący. Uwielbiam zapach piekącego się chleba. Uwielbiam wyrabiać ciasto drożdżowe. Wiele osób robi to robotami, ale ja uważam, że ciastu trzeba dać ciepła naszych rąk i serca. A chlebek się nam potem odwdzięczy i wyrośnie i upiecze się idealnie. Moja propozycja chleba na śniadanie i kolację to taki z dużą ilością płatków owsianych i pestek słonecznika. Takiego z idealnie chrupiącą skórka i takiego gdy po naciśnięciu chlebek wraca. Upieczcie taki chleb, a będziecie zachwyceni :)

Chleb upiekłam z użyciem płatków owsianych błyskawicznych, które otrzymałam o marki Kupiec .










Potrzebujemy:

Na ciasto:
5 dag świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 szklanka ciepłego mleka
1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych od KUPIEC
pół szklanki pestek słonecznika
1 łyżka ziaren sezamu
półtorej szklanki mąki tortowej
1 mała płaska łyżeczka soli
2 łyżki oliwy z oliwek

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
oliwa do posmarowania foremki
płatki owsiane błyskawiczne do posypania blaszki


Wykonanie pysznego chleba: 


1. Ciasto: Drożdże rozpuszczamy z cukrem w ciepłym miejscu. Do miski wsypujemy suche składniki ( oprócz soli ) i wlewamy rozpuszczone drożdże, mieszamy dokładnie widelcem. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie do ciasta dodajemy sól i oliwę i zagniatamy ciasto na stolnicy lekko oprószonej mąką pszenną. Ciasto zagniatamy przez kilka minut. Następnie ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ponowne 30 minut do wyrośnięcia.

2. Do pieczenia: Po tym czasie przekładamy do foremki keksówki posmarowanej oliwą i posypanej płatkami owsianymi o wymiarach około7 cm x 30 cm x 8 cm. Odstawiamy jeszcze na 10 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia.

3. Pieczenie: Chlebek pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut do ładnego zrumienienia się. Ja mam taki patent, że stukam blaszkę od spodu, jak jest taki głuchy dźwięk to chlebek jest upieczony. Chleb od razu wyjmujmy z foremki i studzimy na metalowej kratce.

4. Podanie: Dobrze wystudzony chleb kroimy i podajemy. Smacznego życzę.


Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Foremka o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.


  #kupiec #zdrowaradosczycia #ambasadorkupiec

6 komentarzy:

  1. zazdroszczę domowego pieczywa; mnie chleby nie za bardzo wychodzą

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę spróbować chlebków z moich receptur, udadzą się na pewno, od lat takie piekę i nigdy nie zdarzyło się żeby coś nie wyszło :)

      Usuń
  2. Pięknie wyrósł i pachnie nawet z fotki:) domowy najlepszy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miły komentarz :) Nie ukrywam, że chlebek wyszedł pyszny i pachnący :)

      Usuń
  3. Domowe pieczywo jest najlepsze i ten zniewalający zapach. Ten chlebek wygląda bardzo apetycznie i jest pięknie wypieczony :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się z Tobą domowe najlepsze :) Uwielbiam piec i jeść :)

      Usuń