niedziela, 19 lipca 2020

Frużelina wiśniowa-przepis podstawowy

Frużelina wiśniowa jest pyszna. Przygotujemy ją dosłownie w 20 minut. Idealna jako dodatek do lodów, naleśników, placuszków czy różnych deserów. Lekko kwaśna, więc idealnie przełamie nam smak słodyczy z którymi ją podamy. Warto zrobić.



 

Potrzebujemy:
1 szklanka wydrylowanych wiśni
2 łyżki cukru brzozowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
odrobina zimnej wody

Wykonanie pysznej frużeliny: 

1. Najpierw przygotowujemy owoce: myjemy je, dokładnie osuszamy i drylujemy. Odmierzamy szklankę.

2. Przygotowane wiśnie i cukier brzozowy przekładamy do garnka i podgrzewamy aż puszczą sok. Następnie w niewielkiej ilości zimnej wody rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną, wlewamy do wiśni i zagotowujemy mieszając, mieszamy energicznie żeby nie było grudek, ja używałam ,, rózgi''. Wody dosłownie tak na dnie szklanki, nie potrzeba więcej, tyle by rozpuścić mąkę. 

3. Gotową frużelinę studzimy, chyba, że chcemy podać na gorąco, to nie musimy.

Moje rady:
Jeżeli chcemy mieć bardzo gęstą frużelinę, należy dać więcej mąki ziemniaczanej, myślę, że tak kopiastą łyżkę.
Można dodać zwykłego cukru zamiast brzozowego.
Można dodać cukru według uznania, dla mnie tyle było w sam raz.

5 komentarzy:

  1. This sounds so delicious and perfect for topping any sweet treat. I can imagine how delicious it would be on ice cream xo

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiśniowe pyszności!Mama dodawała nam do naleśników z twarogiem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super :) Wiśniowe pyszności do wszystkiego :)

      Usuń