Pyszna, bardzo sycąca i rozgrzewająca zupa. Idealna zimową porą. Doda nam sytości. Prosta i szybka w wykonaniu. Pełna warzyw, kaszy i pieczarek. Przygotowana bez wywaru mięsnego, więc z powodzeniem mogą ją jeść osoby nie jedzące mięsa. Do takiej zupy warto podać chrupiące grzanki. Bardzo polecam zimową porą. Ugotujcie, a ja smacznego Wam życzę.
Potrzebujemy:
1 łyżka masła
1 duża pietruszka
2 duże marchewki
50 dag pieczarek
330 g śmietany 18 %
koperek świeży, mrożony lub suszony według uznania
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
bulion warzywny
10 dag kaszy pęczak jęczmiennej
Wykonanie pysznej zupy:
1. Marchewki i pietruszkę obieramy, płuczemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pieczarki obieramy, płuczemy, dokładnie osuszamy i kroimy w plasterki.
2. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy starte warzywa i chwilę przesmażamy, wrzucamy pieczarki i ponownie przesmażamy, następnie zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości składników.
3. Śmietanę mieszamy z kilkoma łyżkami gorącej zupy, wlewamy do zupy i zagotowujemy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i koperkiem według uznania.
4. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu, ugotowaną dodajemy do zupy.
5. Gotową zupę podajemy. Ja swoją podałam z grzankami z bułki. Smacznego życzę.
Moje rady:
Z tej receptury wyszło mi 2 litry zupy.
Porcja dla 4 osób.
Wygląda pysznie, idealna na zimowy obiad :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńCiekawy pomysł tą kaszą,ja zawsze dodaje drobny makaron.
OdpowiedzUsuńPolecam z kaszą, bo jest pyszna :)
UsuńUwielbiam takie pożywne zupy, zwłaszcza zimą
OdpowiedzUsuńSuper :) Ja też uwielbiam :)
UsuńTaka zupa zawsze dobrze smakuje. :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Tobą :)
Usuńale mi zrobiłas smaku na taka zupę
OdpowiedzUsuńPolecam ugotować, to moja ulubiona :) Jest pyszna :)
Usuń