sobota, 29 stycznia 2022

Warstwowa sałatka z porem i śledziami

Warstwowa sałatka z porem i śledziami sprawdzi się na wielu stołach, czy to imprezowym, urodzinowym czy na inne okazje. Dla wielbicieli śledzi i pora. Sałatka najlepiej smakuje schłodzona. Można ją również wymieszać. Jej wykonanie to godzinka z gotowaniem. Polecam.








Potrzebujemy:

 

Na sałatkę:

4 płaty śledzi w occie ( można więcej )

3 duże jajka

3 duże marchewki

1 pietruszka

2 małe cebule

1 duży por

4 ziemniaki

2 jabłka

 

Na sos: 

5 łyżek majonezu

5 łyżek jogurtu naturalnego ( najlepiej grecki )

sól do smaku

pieprz czarny mielony do smaku

 


Wykonanie pysznej sałatki warstwowej:


1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. Marchewki, pietruszkę i ziemniaki, obieramy, płuczemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości, Ugotowane wyjmujemy z wody i studzimy. Zimne warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i również ścieramy na tarce o dużych osobno. Każde warzywa i jajka ścieramy osobno.

2. Śledzie odsączamy z marynaty i kroimy w większą kostkę. Pora oczyszczamy, płuczemy i osuszamy, kroimy w półplasterki. Cebulę obieramy i również kroimy w półplasterki, ale takie bardzo cieniutkie. Pora i cebulę można sparzyć, żeby warzywa były miękkie, wtedy trzeba je dokładnie wystudzić, można je również oprószyć solą i odstawić, aż zmiękną i puszczą sok, wtedy delikatnie odcisnąć.

3. Majonez mieszamy z jogurtem i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

4. W salaterce lub na półmisku układamy warstwy warzyw, śledzi i jajek, każdą warstwę oprószamy solą i pieprzem, całość polewamy sosem.

5. Przed podaniem sałatkę chłodzimy w lodówce. Smacznego życzę.


Moje warstwy od spodu:

cebula

jabłka

ziemniaki

śledzie

pietruszka

por

jajka

marchewka 

sos 



Moje rady:

Można zrobić z podwójnej porcji.

Składniki sałatki można wymieszać.

Najlepiej smakuje dobrze schłodzona.

Pora i cebulę można sparzyć, żeby warzywa były miękkie, wtedy trzeba je dokładnie wystudzić, można je również oprószyć solą i odstawić, aż zmiękną i puszczą sok, wtedy delikatnie odcisnąć.

6 komentarzy: