sobota, 15 stycznia 2022

Zupa fasolowa z ziemniakami i makaronem

Pyszna, gęsta, pożywna i bardzo rozgrzewająca. Najlepiej ugotować jesienną i zimową porą. Podajemy ze świeżym pieczywem. Swoją fasolową wzbogaciłam o ziemniaki i makaron i do tego dużo majeranku. Przygotowałam dość gęstą zupę, ale można według uznania dać wody.

 

 



Potrzebujemy:

20 dag suchej fasoli Piękny Jaś

40 dag boczku wędzonego

40 dag dobrej jakości kiełbasy

1 duża cebula

4 ziemniaki

garść makaronu drobnego muszelki

olej do smażenia

kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego

majeranek suszony według uznania

sól do smaku ( ewentualnie )

pieprz czarny mielony do smaku

1 liść laurowy

3 kulki ziela angielskiego

kostka bulionowa warzywna 


 

Wykonanie pysznej zupy fasolowej:

 

1. Dzień przed gotowaniem namaczamy fasolę w zimnej wodzie, najlepiej namoczyć na całą noc, następnie po namoczeniu wodę odlewamy, a fasolę dokładnie płuczemy i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą i gotujemy.

2. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju aż będzie szklista, ale mocno nie rumienimy. Dodajemy do prawie miękkiej fasoli. Kiełbasę i boczek kroimy w kostkę, kiełbasę w większą, a boczek w małą, przesmażamy na oleju i również przekładamy do garnka. Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kosteczkę, wrzucamy z makaronem do garnka. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie gotujemy do miękkości wszystkich składników.

3. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy i kostkę bulionową, przyprawiamy do smaku pieprzem i majerankiem, ewentualnie solimy.

4. Zupę podajemy gorącą z pieczywem. Smacznego życzę.


Moje rady:

Porcja dla 4 osób.

Ilość wody zależy jak gęstą chcemy mieć zupą.

Kiełbasa, boczek i kostka bulionowa są słone, więc ja swojej zupy nie dosalałam.


7 komentarzy: