Pyszna, gęsta, pożywna i bardzo rozgrzewająca. Najlepiej ugotować jesienną i zimową porą. Podajemy ze świeżym pieczywem. Swoją fasolową wzbogaciłam o ziemniaki i makaron i do tego dużo majeranku. Przygotowałam dość gęstą zupę, ale można według uznania dać wody.
Potrzebujemy:
20 dag suchej fasoli Piękny Jaś
40 dag boczku wędzonego
40 dag dobrej jakości kiełbasy
1 duża cebula
4 ziemniaki
garść makaronu drobnego muszelki
olej do smażenia
kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego
majeranek suszony według uznania
sól do smaku ( ewentualnie )
pieprz czarny mielony do smaku
1 liść laurowy
3 kulki ziela angielskiego
kostka bulionowa warzywna
Wykonanie pysznej zupy fasolowej:
1. Dzień przed gotowaniem namaczamy fasolę w zimnej wodzie, najlepiej namoczyć na całą noc, następnie po
namoczeniu wodę odlewamy, a fasolę dokładnie płuczemy i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą i gotujemy.
2. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju aż będzie
szklista, ale mocno nie rumienimy. Dodajemy do prawie miękkiej fasoli. Kiełbasę i boczek
kroimy w kostkę, kiełbasę w większą, a boczek w małą, przesmażamy na
oleju i również przekładamy do garnka. Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kosteczkę, wrzucamy z makaronem do garnka. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie gotujemy do miękkości wszystkich składników.
3. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy i kostkę bulionową, przyprawiamy do smaku pieprzem i majerankiem, ewentualnie solimy.
4. Zupę podajemy gorącą z pieczywem. Smacznego życzę.
Moje rady:
Porcja dla 4 osób.
Ilość wody zależy jak gęstą chcemy mieć zupą.
Kiełbasa, boczek i kostka bulionowa są słone, więc ja swojej zupy nie dosalałam.
Jedna z ulubionych zup mojej rodzinki:) Twoja wygląda bardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuńJa też od czasu do czasu lubię taką zupkę :) Dziękuję :)
UsuńUwielbiam fasolową!
OdpowiedzUsuńSuper :)
UsuńBardzo dawno temu jadłam taką zupkę i była pyszna :)
OdpowiedzUsuńtaką zupę to bym z chęcią zjadła
OdpowiedzUsuńBardzo polecam :) Sycąca i pyszna :)
Usuń