Od czasu do czasu lubię przygotować śledzie na kolację, takie same mi nie smakują, ale z różnymi dodatkami to już tak. Przygotowałam je na lekko słodko z cebulą duszoną, suszonymi pomidorami i z bakaliami. Najlepiej smakują dobrze schłodzone i ze świeżym chrupiącym pieczywem.
Potrzebujemy:
3 duże cebule
3 spore płaty śledzi ( u mnie takie ze słoika z zalewy )
2 łyżki rodzynek
2 łyżki suszonej żurawiny
2 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego
6 sztuk suszonych pomidorów
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
papryka słodka mielona do smaku
1 łyżeczka przyprawy suszone pomidory
olej do smażenia
szczypta cukru
Wykonanie pysznych śledzi:
1. Cebulę obieramy, kroimy w cienkie półplasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i dusimy do miękkości często mieszając. Gdy cebula będzie miękka dodajemy pomidory suszone pokrojone w paski, koncentrat pomidorowy, rodzynki i żurawinę, wszystko dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką, cukrem i przyprawą suszonymi pomidorami. Studzimy.
2. Śledzie wyjmujemy z zalewy, osączamy je na sicie lub na papierowym ręczniku, kroimy w kostkę lub paski. Następnie dodajemy do przestudzonej cebuli i dokładnie mieszamy. Śledzie wkładamy do lodówki do schłodzenia i żeby ,, przegryzły się.
3. Gotowe podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Z tej receptury wychodzi 4 porcje.
Najlepiej smakują ze świeżym pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz