wtorek, 25 stycznia 2022

Torcik bez pieczenia na chrupiącym spodzie

Bardzo słodki i bardzo pyszny torcik. Torcik bez pieczenia, więc doskonałe rozwiązanie dla osób nie lubiących piec lub nie mających piekarnika. Chrupiący spód z białej czekolady i płatków kukurydzianych, do tego śmietanka kremówka i galaretka. Kolorowo i pysznie. Torcik idealny na podwieczorek.

 

 


 

 

Potrzebujemy:

 

Na spód:

10 dag białej czekolady

1 szklanka płatków kukurydzianych

 

Na krem:

1 szklanka śmietanki kremówki 30 %

cukier puder do smaku

2 łyżeczki żelatyny spożywczej

3 łyżki gorącej wody 


Dodatkowo:

1 galaretka o dowolnym smaku 

półtorej szklanki gorącej wody

 

 


Wykonanie pysznego torcika bez pieczenia:


 

1. Zaczynamy od galaretki. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy, zimną wstawiamy do lodówki do stężenia. Następnie kroimy w kostkę.

2. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, wsypujemy do niej płatki kukurydziane i dokładnie mieszamy. Chrupiącą masę na spód wykładamy na papier do pieczenia o średnicy około 20 cm. Wstawiamy do lodówki do stężenia, myślę, że jakieś 30 minut wystarczy. Spód możemy zdjąć ostrożnie z papieru, uważamy żeby się nie połamał, najlepiej podważ go ostrym ciepłym nożem, można go zanurzyć w gorącej wodzie i osuszyć.

3. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na puszystość, dodajemy cukier puder i ubijamy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy, letnią płynną dodajemy do ubitej śmietanki i szybko miksujemy.

4. Śmietankę wykładamy na chrupiący spód i od razu wykładamy galaretkę pokrojoną w kostkę, tak żeby nawet lekko ją wcisnąć w śmietankę. odstawiamy do stężenia.

5. Po tym czasie torcik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

 


Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Torcik można pokroić na około 8 porcji.

Najlepiej będzie się kroił gdy spód trochę zmięknie od śmietanki.


7 komentarzy: