czwartek, 6 stycznia 2022

Pszenne bułki na mleku i maśle

Domowe bułki, pszenne, maślane z bardzo chrupiącą skórką. Na śniadanie i kolację. Mnie najlepiej smakują z masłem i domową konfiturą. Bułki zawsze studzę na metalowej kratce, dzięki temu mają bardzo chrupiącą skórkę. Ich wykonanie nie jest  trudne, wystarczy trochę cierpliwości i czasu, no i ciepła.A potem cieszymy się pachnącym domowym pieczywem. Udanych wypieków Wam życzę.

 






Potrzebujemy:

 

Na ciasto:

3 szklanki mąki pszennej

5 dag świeżych drożdży

1 szklanka ciepłego mleka

8 dag masła lub margaryny

2 łyżeczki cukru

1 łyżeczka soli


Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy

 

 

Wykonanie pysznych domowych bułek:


1. Drożdże rozcieramy z cukrem, łyżką mąki i kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,,ruszył''.

2. Masło lub margarynę roztapiamy i studzimy. Do mąki dodajemy sól, rozczyn, roztopione masło i pozostałe ciepłe mleko, zagniatamy ciasto. Ciasto wyrabiamy kilka minut na stolnicy lekko oprószonej mąką pszenną. Gdyby ciasto było zbyt luźne dosypujemy mąki. Dobrze wyrobione ciasto powinno być gładkie i dobrze odchodzić od ręki. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 równych części i formujemy z nich dowolnych kształtów bułki, okrągłe lub podłużne. Układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10-15 minut, żeby trochę podrosły.

4. Tak wykonane bułki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut do ładnego zrumienienia się. Upieczone studzimy. najlepiej studzić na metalowej kratce.

5. Podajemy. Smacznego życzę.

 


Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z tej receptury wychodzi 10 sztuk bułek.

Jeżeli ciasto wyjdzie zbyt luźne dosypujemy mąki, a byt geste można dolać ciepłego mleka.

Dobrze wyrobione ciasto powinno być gładkie, lśniące i odchodzić od ręki.

Najlepiej studzić na metalowej kratce.


 

 

 

10 komentarzy:

  1. Pyszne, nie ma to jak domowe pieczywo. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na moje social media:
    Instagram: www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
    Facebook: www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
    Blog: www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż się głodna zrobiłam, takie cudne te bułeczki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie ma to jak domowe pieczywo a bułeczki bardzo apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń