Domowe bułki, pszenne, maślane z bardzo chrupiącą skórką. Na śniadanie i kolację. Mnie najlepiej smakują z masłem i domową konfiturą. Bułki zawsze studzę na metalowej kratce, dzięki temu mają bardzo chrupiącą skórkę. Ich wykonanie nie jest trudne, wystarczy trochę cierpliwości i czasu, no i ciepła.A potem cieszymy się pachnącym domowym pieczywem. Udanych wypieków Wam życzę.
Potrzebujemy:
Na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
5 dag świeżych drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
8 dag masła lub margaryny
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie pysznych domowych bułek:
1. Drożdże rozcieramy z cukrem, łyżką mąki i kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,,ruszył''.
2. Masło lub margarynę roztapiamy i studzimy. Do mąki dodajemy sól, rozczyn, roztopione masło i pozostałe ciepłe mleko, zagniatamy ciasto. Ciasto wyrabiamy kilka minut na stolnicy lekko oprószonej mąką pszenną. Gdyby ciasto było zbyt luźne dosypujemy mąki. Dobrze wyrobione ciasto powinno być gładkie i dobrze odchodzić od ręki. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 równych części i formujemy z nich dowolnych kształtów bułki, okrągłe lub podłużne. Układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10-15 minut, żeby trochę podrosły.
4. Tak wykonane bułki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut do ładnego zrumienienia się. Upieczone studzimy. najlepiej studzić na metalowej kratce.
5. Podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z tej receptury wychodzi 10 sztuk bułek.
Jeżeli ciasto wyjdzie zbyt luźne dosypujemy mąki, a byt geste można dolać ciepłego mleka.
Dobrze wyrobione ciasto powinno być gładkie, lśniące i odchodzić od ręki.
Najlepiej studzić na metalowej kratce.
Pyszne, nie ma to jak domowe pieczywo. :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Tobą :) Domowe najlepsze :)
UsuńWygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje social media:
Instagram: www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Facebook: www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
Blog: www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Dziękuję :)
UsuńAż się głodna zrobiłam, takie cudne te bułeczki!
OdpowiedzUsuńBardzo polecam upiec :)
UsuńNie ma to jak domowe pieczywo a bułeczki bardzo apetyczne :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Tobą :) Domowe najlepsze :)
UsuńPyszne, domowe bułeczki :D
OdpowiedzUsuńZgadzam się Tobą :)
Usuń