poniedziałek, 10 stycznia 2022

Jabłka w galaretce z bitą śmietaną

Ten deser jest pyszny. Jabłka uprażone w galaretce, wybieramy dowolny smak galaretki, ja użyłam o smaku gruszkowym. Do jabłek bita śmietanka kremówka. Jest to pyszne połączenie. Prosto i pysznie. Polecam. Kto się skusi?





Potrzebujemy:

4 średnie jabłka

ewentualnie cukier według uznania

odrobina gorącej wody

1 ulubiona galaretka ( u mnie o smaku gruszkowym ) 

1 szklanka śmietanki kremówki 30 %

cukier puder do smaku ( do kremówki )

 

 

Wykonanie pysznego deseru:


1. Jabłka myjemy i osuszamy. Obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy i małą kostkę. Przekładamy do garnka, podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości, uważamy, żeby jabłka się nie rozpadły, wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy, ale już nie gotujemy, dodajemy ewentualnie cukier do smaku, gdy jabłka były zbyt kwaśne. Studzimy.

2. Przestudzone jabłka przekładamy do szklaneczek lub pucharków i odstawiamy do  całkowitego zastygnięcia.

3. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na puszystość, dodajemy cukru pudru do smaku i ponownie ubijamy. Śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką.

4. Na zastygnięte jabłka wyciskamy ubitą śmietankę ( można nałożyć łyżką jak ktoś nie ma worka cukierniczego ). 

5. Deser podajemy od razu lub schłodzony z lodówki. Smacznego życzę.


Moje rady:

Z tej receptury wychodzi 4 porcje.

Zamiast kremówki można ubić śmietankę typu ,,Śnieżka'' w 125 ml zimnego mleka.

Używamy ulubionej w smaku galaretki.

Uważamy żeby nie rozgotować jabłek.



6 komentarzy: