Ten deser jest pyszny. Jabłka uprażone w galaretce, wybieramy dowolny smak galaretki, ja użyłam o smaku gruszkowym. Do jabłek bita śmietanka kremówka. Jest to pyszne połączenie. Prosto i pysznie. Polecam. Kto się skusi?
Potrzebujemy:
4 średnie jabłka
ewentualnie cukier według uznania
odrobina gorącej wody
1 ulubiona galaretka ( u mnie o smaku gruszkowym )
1 szklanka śmietanki kremówki 30 %
cukier puder do smaku ( do kremówki )
Wykonanie pysznego deseru:
1. Jabłka myjemy i osuszamy. Obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy i małą kostkę. Przekładamy do garnka, podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości, uważamy, żeby jabłka się nie rozpadły, wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy, ale już nie gotujemy, dodajemy ewentualnie cukier do smaku, gdy jabłka były zbyt kwaśne. Studzimy.
2. Przestudzone jabłka przekładamy do szklaneczek lub pucharków i odstawiamy do całkowitego zastygnięcia.
3. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na puszystość, dodajemy cukru pudru do smaku i ponownie ubijamy. Śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką.
4. Na zastygnięte jabłka wyciskamy ubitą śmietankę ( można nałożyć łyżką jak ktoś nie ma worka cukierniczego ).
5. Deser podajemy od razu lub schłodzony z lodówki. Smacznego życzę.
Moje rady:
Z tej receptury wychodzi 4 porcje.
Zamiast kremówki można ubić śmietankę typu ,,Śnieżka'' w 125 ml zimnego mleka.
Używamy ulubionej w smaku galaretki.
Uważamy żeby nie rozgotować jabłek.
Cudo!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńLekko i pysznie ;-)
OdpowiedzUsuńI kalorycznie :) Dziękuję :)
UsuńWygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga: truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Dziękuję :)
Usuń