piątek, 28 stycznia 2022

Deser galaretkowy z bitą śmietaną

Prosty deser galaretkowy z bitą śmietaną to smak dzieciństwa. Udekorowany cukrową kolorową posypką i białą czekoladą. Bomba kaloryczna, ale raz na jakiś czas można zjeść. Posmakuje i dużym łasuchom i małym. Słodkich inspiracji.

 



Potrzebujemy:

1 galaretka zielona

1 galaretka czerwona

1 szklanka śmietanki kremówki 30 %

cukier puder do smaku

4 kostki białej czekolady

4 łyżki rodzynek

dowolna cukrowa posypka

 

 

Wykonanie pysznego deseru:


1. Każdą galaretkę rozpuszczamy osobno w półtorej szklanki gorącej wody. Studzimy. Zimną odstawiamy do stężenia do lodówki. Po tym czasie kroimy w kosteczkę.

2. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na puszystość, dodajemy cukier puder do smaku i ponownie ubijamy. Przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.

3. Czekoladę ścieramy na tarce.

4. Do szklanek lub pucharków nakładamy galaretki, rodzynki, dekorujemy bitą śmietaną i posypką. Podajemy od razu lub schłodzone z lodówki. Smacznego życzę.



Moje rady:

Używamy ulubionych smaków galaretek.

Z tej receptury wychodzi 4 porcje.

7 komentarzy: