Pieczone jabłka z domową konfiturą to doskonałe rozwiązanie na szybki deser czy podwieczorek. Użyłam do nich domowej konfitury z derenia, która jest lekko cierpka, ale w połączeniu ze słodkimi jabłkami to obłęd. Takie proste, a jakie pyszne. Do wykonania w kilka chwil plus pieczenie. Lubicie takie jabłka? Ja uwielbiam i dlatego w okresie jesienno zimowym często goszczą na moim stole. Zróbcie takie, będzie pysznie :)
Potrzebujemy:
4 jednakowej wielkości jabłka
kilka łyżek dowolnej domowej konfitury ( dżemu, powidła, konfitury )
Wykonanie pysznych pieczonych jabłek:
1. Jabłka myjemy i osuszamy, następnie wydrążamy środek, uważamy, żeby ich nie przedziurawić.
2. Napełniamy je konfiturą i układamy w formie do zapiekania. Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut do miękkości jabłek.
3. Podajemy gorące zaraz po upieczeniu. Smacznego życzę.
Moje rady:
Porcja dla 4 osób.
Czas pieczenia zależy od twardości jabłek, może być dłuższy lub krótszy.
Użyłam domowej konfitury z derenia.
Prosto i pysznie : )
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :)
Usuńwieki całe nie jadłam takich jabłek
OdpowiedzUsuńTo musisz upiec, koniecznie :)
Usuń