Uwielbiamy sernik gotowany. Nie wymaga pieczenia. Łatwy w wykonaniu. Niezwykle pyszny. Wyszedł mi bardzo słodki, ale połączyłam go pysznym kremem cytrynowym i to był strzał w dziesiątkę. Słodkie z kwaśnym to idealne połączenie. Najlepsze :)
Potrzebujemy:
Na masę serową:
1 kg sera na sernik ( u mnie waniliowy w wiadereczku )
4 jajka
20 dag masła lub margaryny
niepełna szklanka cukru trzcinowego
1 cukier waniliowy
pół szklanki mleka
3 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy i bez cukru )
Na Lemon Curd:
2 średnie cytryny
2 jajka
110 g cukru trzcinowego
80 g masła 82 %
Dodatkowo:
około 30 dag herbatników
około 5 dag płatków migdałowych
Wykonanie pysznego sernika gotowanego:
1.
Masa na sernik: Masło lub margarynę ucieramy z cukrami na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym
jajku i ucieramy. Dodajemy ser i ponownie ucieramy. Masę przekładamy do garnka
i zagotowujemy, od zagotowania gotujemy 10 minut cały czas mieszając. Ja mieszam rózgą.
Budynie rozpuszczamy w mleku i wlewamy do masy serowej, energicznie mieszamy do zgęstnienia masy serowej.
2. Przekładanie: Blaszkę
o wymiarach 21 cm x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Dno wykładamy herbatnikami. Następnie masę serową i znów herbatniki. Wyjdą nam trzy
warstwy masy serowej i cztery herbatników. Sernik studzimy i wstawiamy
do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
3. Lemon Curd: Cytryny myjemy, osuszamy, ścieramy skórkę na tarce o drobnych oczkach i wyciskamy sok. Do garnka wbijamy jajka, dajemy cukier i roztrzepujemy ,,rózgą'', następnie wlewamy sok ze skórką i zagotowujemy, dodajemy masło pokrojone w kostkę i zagotowujemy mieszając. Masę na krem gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia. Gotowy krem przecieramy przez gęste sitko i przekładamy do słoiczka, następnie studzimy, zimny wstawiamy do lodówki do stężenia.
4. Podanie: Stężony
sernik kroimy na 16 porcji. Każdą porcję smarujemy z wierzchu kremem cytrynowym i dekorujemy płatkami migdałowymi. Gotowe. Podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Sernik można pokroić na około 16 porcji.
Blaszka o wymiarach około 21 cm x 25 cm.
Ser gotowy z wiadereczka, inny trzeba co najmniej trzy razy zmielić.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.
Krem cytrynowy można przygotować dzień wcześniej.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńNa pewno był pyszny. Robiłam Lemon Curd i jego smak bardzo przypadł mi do gustu.
OdpowiedzUsuńMałgosiu był bardzo pyszny, najlepszy, a Lemon Curd i my uwielbiamy ;)
Usuńpyszny musi być ten sernik
OdpowiedzUsuńNie ukrywam, że był pyszny :) Mignął się raz, dwa :)
UsuńBardzo lubię lemon curd,ciacho pierwsza klasa i to jeszcze bez pieczenia, wygląda rewelacyjnie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Asiu :) Starałam się żeby było pysznie :)
UsuńTaki serniczek to bym teraz zjadła ^_^
OdpowiedzUsuńNam bardzo smakowało, to polecam :)
Usuń