niedziela, 8 listopada 2020

Sernik gotowany na herbatnikach z Lemon Curd

Uwielbiamy sernik gotowany. Nie wymaga pieczenia. Łatwy w wykonaniu. Niezwykle pyszny. Wyszedł mi bardzo słodki, ale połączyłam go pysznym kremem cytrynowym i to był strzał w dziesiątkę. Słodkie z kwaśnym to idealne połączenie. Najlepsze :) 





Potrzebujemy:

 

Na masę serową:

1 kg sera na sernik ( u mnie waniliowy w wiadereczku ) 

4 jajka

20 dag masła lub margaryny

niepełna szklanka cukru trzcinowego

1 cukier waniliowy

pół szklanki mleka

3 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy i bez cukru ) 


Na Lemon Curd:

2 średnie cytryny

2 jajka

110 g cukru trzcinowego

80 g masła 82 %


Dodatkowo:

około 30 dag herbatników

około 5 dag płatków migdałowych


Wykonanie pysznego sernika gotowanego:


1. Masa na sernik: Masło lub margarynę ucieramy z cukrami na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy. Dodajemy ser i ponownie ucieramy. Masę przekładamy do garnka i zagotowujemy, od zagotowania gotujemy 10 minut cały czas mieszając. Ja mieszam rózgą. Budynie rozpuszczamy w mleku i wlewamy do masy serowej, energicznie mieszamy do zgęstnienia masy serowej.


2. Przekładanie: Blaszkę o wymiarach 21 cm x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Dno wykładamy herbatnikami. Następnie masę serową i znów herbatniki. Wyjdą nam trzy warstwy masy serowej i cztery herbatników. Sernik studzimy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.


3. Lemon Curd: Cytryny myjemy, osuszamy, ścieramy skórkę na tarce o drobnych oczkach i wyciskamy sok. Do garnka wbijamy jajka, dajemy cukier i roztrzepujemy ,,rózgą'', następnie wlewamy sok ze skórką i zagotowujemy, dodajemy masło pokrojone w kostkę i zagotowujemy mieszając. Masę na krem gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia. Gotowy krem przecieramy przez gęste sitko i przekładamy do słoiczka, następnie studzimy, zimny wstawiamy do lodówki do stężenia.


4. Podanie: Stężony sernik kroimy na 16 porcji. Każdą porcję smarujemy z wierzchu kremem cytrynowym i dekorujemy płatkami migdałowymi. Gotowe. Podajemy. Smacznego życzę.

 

Moje rady:

Sernik można pokroić na około 16 porcji.

Blaszka o wymiarach około 21 cm x 25 cm. 

Ser gotowy z wiadereczka, inny trzeba co najmniej  trzy razy zmielić.

Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy. 

Krem cytrynowy można przygotować dzień wcześniej. 

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. 

10 komentarzy:

  1. Na pewno był pyszny. Robiłam Lemon Curd i jego smak bardzo przypadł mi do gustu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu był bardzo pyszny, najlepszy, a Lemon Curd i my uwielbiamy ;)

      Usuń
  2. pyszny musi być ten sernik

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ukrywam, że był pyszny :) Mignął się raz, dwa :)

      Usuń
  3. Bardzo lubię lemon curd,ciacho pierwsza klasa i to jeszcze bez pieczenia, wygląda rewelacyjnie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Asiu :) Starałam się żeby było pysznie :)

      Usuń
  4. Taki serniczek to bym teraz zjadła ^_^

    OdpowiedzUsuń