niedziela, 22 listopada 2020

Waniliowo-pomarańczowe ciasteczka z orzechami

Na świąteczny stół polecam pyszne kruche ciasteczka. Obłędne w smaku i cudownie pachnące. Wiem, że nie każdy lubi i nie każdy piecze pierniczki, a takie ciasteczka to doskonałe rozwiązanie. Pachnące wanilią i pomarańczą, chrupiące od orzechów. Długo zachowują świeżość, ale zapewniam, że szybko zostaną zjedzone. Idealne z filiżanką ulubionej kawy, herbaty czy kubkiem mleka czy kakao. Polecam upiec, bo warto :) 











Potrzebujemy:

 

Na ciasto:

2 szklanki mąki tortowej

pół szklanki cukru pudru

20 dag masła lub margaryny

2 żółtka

1 łyżeczka pasty waniliowej

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 

1 łyżka cukru ze skórką pomarańczową

5 dag posiekanych orzechów włoskich od Helio


Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy


Wykonanie pysznych ciasteczek:

 

1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Odrywamy niewielkie kawałki ciasta, formujemy kulkę i spłaszczamy formując okrągłe ciasteczka.

2. Ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.

3. Pieczemy do zrumienienia przez około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Czas pieczenia zależy od grubości ciastek. 

4. Upieczone studzimy i podajemy. Smacznego życzę.


Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z przepisu wychodzi około 30 sztuk ciastek.

Czas pieczenia zależy od grubości uformowanych ciastek.

 

 A tutaj produkt, którego użyłam do przygotowania tych pysznych ciasteczek:

 


 



2 komentarze: