Na świąteczny stół polecam pyszne kruche ciasteczka. Obłędne w smaku i cudownie pachnące. Wiem, że nie każdy lubi i nie każdy piecze pierniczki, a takie ciasteczka to doskonałe rozwiązanie. Pachnące wanilią i pomarańczą, chrupiące od orzechów. Długo zachowują świeżość, ale zapewniam, że szybko zostaną zjedzone. Idealne z filiżanką ulubionej kawy, herbaty czy kubkiem mleka czy kakao. Polecam upiec, bo warto :)
Potrzebujemy:
Na ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
20 dag masła lub margaryny
2 żółtka
1 łyżeczka pasty waniliowej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżka cukru ze skórką pomarańczową
5 dag posiekanych orzechów włoskich od Helio
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie pysznych ciasteczek:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Odrywamy niewielkie kawałki ciasta, formujemy kulkę i spłaszczamy formując okrągłe ciasteczka.
2. Ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
3. Pieczemy do zrumienienia przez około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Czas pieczenia zależy od grubości ciastek.
4. Upieczone studzimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi około 30 sztuk ciastek.
Czas pieczenia zależy od grubości uformowanych ciastek.
A tutaj produkt, którego użyłam do przygotowania tych pysznych ciasteczek:
pyszne ciasteczka
OdpowiedzUsuńPycha ciasteczka :D
OdpowiedzUsuń