Pralinki kokosowe z nutką likieru o
smaku słonego karmelu to uczta dla zmysłów. Rozpływają się w ustach i
są obłędne w smaku. Bardzo szybkie w wykonaniu. Zróbcie na niedzielny podwieczorek :) Miłej niedzieli :)
Potrzebujemy:
Na pralinki:
20 dag wiórek kokosowych
4 łyżki cukru
1 szklanka mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 łyżek likieru krupnik słony karmel
Dodatkowo:
2 łyżki wiórek kokosowych
4 kostki białej czekolady
Wykonanie pysznych pralinek kokosowych:
1.
Wiórki kokosowe mieszamy z mąką ziemniaczaną. W garnku zagotowujemy mleko z cukrem, następnie wsypujemy
suche składniki i zagotowujemy mieszając, jak masa zgęstnie zdejmujemy z ognia i lekko studzimy. Do lekko przestudzonej masy kokosowej wlewamy likier, mieszamy i formujemy kulki.
2. Następnie uformowane kulki obtaczamy w wiórkach kokosowych. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, przekładamy do woreczka z odciętym rożkiem i dekorujemy nasze pralinki. Przed podaniem chłodzimy w lodówce.
3. Tak wykonane kulki są gotowe do podania. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 16 sztuk.
Częstuje się taka pyszną pralinką :D
OdpowiedzUsuńProszę bardzo :) Częstuj się :)
Usuńalez one śliczne
OdpowiedzUsuńŚwietne praliny.
OdpowiedzUsuń