niedziela, 22 listopada 2020

Pralinki kokosowe z nutką likieru o smaku słonego karmelu

Pralinki kokosowe z nutką likieru o smaku słonego karmelu to uczta dla zmysłów. Rozpływają się w ustach i są obłędne w smaku. Bardzo szybkie w wykonaniu. Zróbcie na niedzielny podwieczorek :) Miłej niedzieli :)

 





Potrzebujemy:


Na pralinki:

20 dag wiórek kokosowych

4 łyżki cukru

1 szklanka mleka

2 łyżki mąki ziemniaczanej

5 łyżek likieru krupnik słony karmel

 

Dodatkowo:

2 łyżki wiórek kokosowych

4 kostki białej czekolady

 
Wykonanie pysznych pralinek kokosowych:


1. Wiórki kokosowe mieszamy z mąką ziemniaczaną. W garnku zagotowujemy mleko z cukrem, następnie wsypujemy suche składniki i zagotowujemy mieszając, jak masa zgęstnie zdejmujemy z ognia i lekko studzimy. Do lekko przestudzonej masy kokosowej wlewamy likier, mieszamy i formujemy kulki.


2. Następnie uformowane kulki obtaczamy w wiórkach kokosowych. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, przekładamy do woreczka z odciętym rożkiem i dekorujemy nasze pralinki. Przed podaniem chłodzimy w lodówce.


3. Tak wykonane kulki są gotowe do podania. Smacznego życzę.

 

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z przepisu wychodzi 16 sztuk.
 

4 komentarze: