Bardzo delikatny ryż jaśminowy ugotowałam na mleku. Połączyłam z cukrem kokosowym i wiórkami, nie ukrywam, że wyszło pysznie. Polecam taki zapiekany ryż z jabłkami. Idealna propozycja na podwieczorek. Taki ryż smakuje na gorąco i na zimno. Cukru można dodać według uznania, mniej lub więcej, tak samo jabłek. Prosto i pysznie. Polecam.
Do przygotowania tego pysznego podwieczorku użyłam bardzo pysznego i delikatnego ryżu jaśminowego od Kupiec
Potrzebujemy:
Na ryż:
20 dag ryżu jaśminowego od KUPIEC
pół litra mleka
szczypta soli
2 łyżki cukru kokosowego
2 łyżki wiórek kokosowych
Dodatkowo:
kilka jabłek
cynamon mielony według uznania
masło do posmarowania formy
1 łyżka cukru kokosowego
Wykonanie pysznego zapiekanego ryżu:
1. Ryż gotujemy na mleku ze szczyptą soli według przepisu na
opakowaniu. Ugotowany przekładamy do miseczki i studzimy. Następnie
mieszamy z cukrem kokosowym i wiórkami. Można dać mniej cukru, dla mnie
tyle było w sam raz.
2. Jabłka myjemy, osuszamy i obieramy,usuwamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki.
3.
Formę do zapiekania smarujemy cieniutko masłem. Na dno układamy warstwę
jabłek, na jabłka ryż, na wierzch jabłka i posypujemy cukrem kokosowym i
cynamonem według uznania.
4. Następnie zapiekamy w temperaturze 180 stopni do miękkości jabłek tak około 30 minut.
5. Zapieczony ryż z jabłkami podajmy na gorąco, ale smakuje też zimno. Smacznego życzę.
Moje rady:
Porcja dla 4 osób.
Czas wykonania z gotowaniem i zapiekaniem około godzinkę.
#zdrowaradosczycia #ryz #kupiec #ambasadorkupiec
Super pomysł na zdrowy i pyszny podwieczorek :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
UsuńPysznie Izuś. Dla mnie to smaki z dzieciństwa :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko :) Dawniej nie lubiłam, ale teraz uwielbiam :)
UsuńMoje smaki, wspomnienie z dzieciństwa, piękne zdjęcia :-)
OdpowiedzUsuńChyba wiele osób pamięta ryż z jabłkami z dzieciństwa :) Dziękuję :)
UsuńWłasnie dzisiaj chodził za mną ten smak :) Musze przygotować, może jutro ;)
OdpowiedzUsuńMusisz koniecznie zrobić :)
UsuńJak ja dawno nie robiłam ryżu z jabłkami, chyba jutro będzie na obiad :)
OdpowiedzUsuńAsiu zrób koniecznie :)
UsuńRewelacyjne połączenie!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńuwielbiam taki ryż
OdpowiedzUsuńSuper :) Ja też :)
Usuń