Gdy pieczemy kruche ciasteczka to często pozostają nam białka. Polecam wykorzystać je do upieczenia tego ciasta z samych białek. Ciasto jest pyszne i takie mięciutkie. Dodałam do niego cukru ze skórką cytrynową i aronii kandyzowanej, dlatego wyszło lekko kwaskowate. Polecam podać je z filiżanką ulubionej kawy. Można zrobić z podwójnej porcji. Można oprószyć cukrem pudrem. Polecam.
Potrzebujemy:
Na ciasto:
4 białka
4 łyżki cukru
4 łyżki oleju
5 łyżek mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru ze skórką cytrynową
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 dag aronii kandyzowanej od HELIO
Dodatkowo:
masło lub margaryna do posmarowania formy
kasza manna do oprószenia formy
Wykonanie pysznego ciasta z białek:
1. Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy oba cukry i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukrów, dodajemy olej i chwilę ubijamy. Następnie wsypujemy obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy suszoną aronię i dokładnie mieszamy.
2. Ciasto przekładamy do okrągłej foremki o średnicy około 20 cm posmarowanej masłem lub margaryną i oprószonej kaszą manną.
3. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni, sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone i studzimy.
4. Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Foremka o średnicy około 20 cm.
Ciasto można pokroić na 8 porcji.
A tutaj produkt, którego użyłam do upieczenia tego pysznego ciasta z białek:
Przepis na takie ciasto z białek zawsze się przydaje ;-)
OdpowiedzUsuńBardzo polecam :)
Usuń