czwartek, 26 listopada 2020

Świąteczne proste ciasto z białek z kandyzowaną aronią

Gdy pieczemy kruche ciasteczka to często pozostają nam białka. Polecam wykorzystać je do upieczenia tego ciasta z samych białek. Ciasto jest pyszne i takie mięciutkie. Dodałam do niego cukru ze skórką cytrynową i aronii kandyzowanej, dlatego wyszło lekko kwaskowate. Polecam podać je z filiżanką ulubionej kawy. Można zrobić z podwójnej porcji. Można oprószyć cukrem pudrem. Polecam.

 






 

Potrzebujemy:

 

Na ciasto:

4 białka

4 łyżki cukru

4 łyżki oleju

5 łyżek mąki tortowej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżka cukru ze skórką cytrynową

2 łyżeczki proszku  do pieczenia

10 dag aronii kandyzowanej od HELIO


Dodatkowo:

masło lub margaryna do posmarowania formy

kasza manna do oprószenia formy


Wykonanie pysznego ciasta z białek:

 

1. Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy oba cukry i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukrów, dodajemy olej i chwilę ubijamy. Następnie wsypujemy obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy suszoną aronię i dokładnie mieszamy.

2. Ciasto przekładamy do okrągłej foremki o średnicy około 20 cm posmarowanej masłem lub margaryną i oprószonej kaszą manną. 

3. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni, sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone i studzimy. 

4. Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

 

Moje rady:

Foremka o średnicy około 20 cm.

Ciasto można pokroić na 8 porcji.

 

  A tutaj produkt, którego użyłam do upieczenia tego pysznego ciasta z białek:



2 komentarze: