sobota, 14 grudnia 2019

Sernik cynamonowy na makowym cieście.

Pyszny sernik z cynamonową nutką na pysznym kruchym cieście z dodatkiem sypkiego maku. Udekorowany ciasteczkami w kształcie gwiazdek. Pięknie wygląda i pysznie smakuje. Upieczcie taki na świąteczny stół. Zapewniam, że będziecie zachwyceni. Słodkich wypieków :)










Potrzebujemy:

Na ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
2 jajka
20 dag masła lub margaryny
pół szklanki cukru pudru
2 łyżki sypkiego maku
1 lekko kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia

Na masę serową:
1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
5 jajek
1 szklanka cukru
1 budyń waniliowy
1 budyń krówkowy
15 dag masła lub margaryny
pół szklanki kaszy manny
2 łyżki mielonego cynamonu


Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
1 łyżka kaszy manny





Wykonanie pysznego sernika:



1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie równe części. Jedną część wkładamy do lodówki do schłodzenia na czas przygotowania masy serowej. A drugą część ciasta rozwałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm, nakłuwamy widelcem i oprószamy kaszą manną.


2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i dokładnie ucieramy. Dodajemy ser i budynie w proszku, cynamon i ucieramy. Na koniec wsypujemy kaszę mannę i dokładnie mieszamy.


3. Ciasteczka: Masę serową wykładamy na ciasto, delikatnie wygładzamy wierzch. Schłodzone ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną, za pomocą foremki w kształcie gwiazdki wycinamy ciasteczka i układamy ja na masie serowej.


4. Pieczenie: Sernik pieczemy około 70-80 minut do zrumienienia w temperaturze 170 stopni. Sernik studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam do lodówki na kilka godzin.


5. Podanie: Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.



Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Budynie na pół litra mleka każdy i bez cukru.
Sernik można pokroić na około 30 kawałków.
Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
Użyłam sernik gotowy w wiadereczku, inny sernik trzeba zmielić przynajmniej dwa razy.

6 komentarzy: