Potrzebujemy
Na ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
20 dag masła lub margaryny
1 jajko
1 cukier waniliowy
1 kopiasta łyżeczka mielonego cynamonu
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
5 dag aronii kandyzowanej HELIO
5 dag czarnej porzeczki kandyzowanej HELIO
mąka pszenna do podsypania stolnicy
Wykonanie pysznych ciasteczek:
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy je na dwie części. W jedną część wgniatamy aronię, a drugą porzeczkę czarną. Można aronię i porzeczkę wgnieść razem w ciasto, a chciałam mieć dwa rodzaje ciasteczek.
2. Formowanie ciasteczek: Następnie odrywamy kawałki ciasta, formujemy kulki i spłaszczamy formując okrągłe ciasteczka. Z każdej porcji wyszło mi 15 ciasteczek, czyli w sumie 30 sztuk.
3. Do pieczenia: Tak wykonane ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
4. Pieczenie: Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.
5. Podanie: Gotowe ciasteczka podajemy. Smakują gorące jak i zimne. Smacznego.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi 30 sztuk ciasteczek.
A tutaj produkty których użyłam do upieczenia tych pysznych ciasteczek:
Pyszne ciasteczka Iza:)
OdpowiedzUsuńDzięki Asia :)
UsuńMoje smaki, pyszne ciasteczka
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
UsuńTakim ciasteczkiem to o każdej porze się poczęstuje ;) :-)
OdpowiedzUsuńSuper :) Proszę się częstować :)
UsuńWyglądają przepysznie ^^
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń