Potrzebujemy:
Na ciasto:
2 jajka
175 ml śmietanki kremówki 30 %
półtorej szklanki mleka
2 szklanki mąki tortowej
1 cukier waniliowy
2 łyżki cukru
1 budyń waniliowy ( bez cukru i na pół litra mleka )
Dodatkowo:
10 dag polewy i dekoracji białej HELIO
około 400g masy orzechowej z kawałkami orzeszków HELIO
2-3 łyżki orzechów włoskich HELIO
olej do smażenia
Wykonanie pysznych naleśników:
1. Ciasto: Podane składniki miksujemy na gładkie ciasto. Odstawiamy przynajmniej na 10 minut żeby trochę odpoczęło.
2. Smażenie: Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cieniutkie naleśniki.
3. Przekładanie: Usmażone naleśniki smarujemy masą orzechową i zwijamy w ruloniki. Naleśniki smarowałam ciepłe.
4. Dekoracja: Polewę roztapiamy, dekorujemy nią naleśniki. Dekorujemy również pokrojonymi orzechami.
5. Podanie: Gotowe naleśniki podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Średnica naleśników tak około 18 cm.
Z przepisu wyjdzie około 12 - 14 sztuk, w zależności jak grube usmażymy.
A tutaj produkty których użyłam do przygotowania tych pysznych naleśników:
Prawdziwa rozpusta takie naleśniczki ^_^
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :) Polecam, bo pyszne były :)
UsuńZgadzam się z Iwoną, to rozpusta w biały dzień:)) Pyszności
OdpowiedzUsuńTakich naleśników się nie odmawia :-)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :)
Usuń