środa, 4 grudnia 2019

Świąteczne naleśniki na kremówce z masą orzechową

Dzisiaj zapraszam na pyszne naleśniki. Takie troszkę w wydaniu świątecznym, bo czemu na świątecznym stole nie mogą zagościć właśnie naleśniki. Takie z pyszną masą orzechową, białą polewą i orzechami. Słodko i pysznie. Na świąteczne śniadanie lub kolację. Przygotowałam je z produktów od HELIO, które otrzymałam w ramach świątecznej współpracy. Wielbicielom naleśników polecam mój przepis. Zróbcie koniecznie. Słodkich inspiracji :)












Potrzebujemy:

Na ciasto:
2 jajka
175 ml śmietanki kremówki 30 %
półtorej szklanki mleka
2 szklanki mąki tortowej
1 cukier waniliowy
2 łyżki cukru
1 budyń waniliowy ( bez cukru i na pół litra mleka )

Dodatkowo:
10 dag polewy i dekoracji białej HELIO
około 400g masy orzechowej z kawałkami orzeszków HELIO
2-3 łyżki orzechów włoskich HELIO
olej do smażenia



Wykonanie pysznych naleśników:



1. Ciasto: Podane składniki miksujemy na gładkie ciasto. Odstawiamy przynajmniej na 10 minut żeby trochę odpoczęło.


2. Smażenie: Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cieniutkie naleśniki.


3. Przekładanie: Usmażone naleśniki smarujemy masą orzechową i zwijamy w ruloniki. Naleśniki smarowałam ciepłe.




4. Dekoracja: Polewę roztapiamy, dekorujemy nią naleśniki. Dekorujemy również pokrojonymi orzechami.


5. Podanie: Gotowe naleśniki podajemy. Smacznego życzę.




Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Średnica naleśników tak około 18 cm.
Z przepisu wyjdzie około 12 - 14 sztuk, w zależności jak grube usmażymy.



A tutaj produkty których użyłam do przygotowania tych pysznych naleśników:






5 komentarzy:

  1. Prawdziwa rozpusta takie naleśniczki ^_^

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgadzam się z Iwoną, to rozpusta w biały dzień:)) Pyszności

    OdpowiedzUsuń
  3. Takich naleśników się nie odmawia :-)

    OdpowiedzUsuń