Potrzebujemy:
1 kg filetów z kurczaka
2 łyżeczki soli peklującej
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżka żelatyny spożywczej
1 ząbek czosnku
1 liść laurowy
po 2 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego
pół szklanki przegotowanej zimnej wody
Wykonanie pysznej filetówki z szynkowara:
1. Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy. Następnie kroimy na małe kawałki i każdy kawałek delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Mięso przekładamy do miski, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz czarny. W wodzie mieszamy dokładnie sól peklującą i cukier puder. Wlewamy do mięsa i dokładnie mieszamy. Mięso przykrywamy folią i dajemy do lodówki na 12 godzin. Mięso od czasu do czasu należy przemieszać.
2. Po 12 godzinach do szynkowara włożyć woreczek ( ja używam woreczków do pieczenia mięs ). Do mięsa wsypujemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Następnie mięso przekładamy do szynkowara i ubijamy tak, żeby nie było wolnych przestrzeni. Woreczek zawiązujemy bardzo dokładnie sznurkiem lub grubą nicią, zamykamy szynkowar i ponownie wstawiamy do lodówki na 12 godzin.
3. Po tym czasie szynkowar z mięsem wkładamy do garnka z wodą ( ja wkładałam do ciepłej wody ) i gotujemy na wolnym ogniu, woda ma lekko pyrkać tak około 2 i pół godziny. Pilnujemy, żeby woda była cały czas nad poziomem mięsa. Gotowy studzimy, zimny wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc lub dzień. Wyjmujemy. Kroimy. Gotowe. Smacznego.
Pychotka, muszę kupić większy szynkowar, bo ten co miałam był za mały na moją rodzinkę:) Wędlinki z niego są pyszniutkie
OdpowiedzUsuńU mnie ten na 1 kg mięsa też za mały, w dwa dni wędlina zjedzona, też przydałby się większy lub drugi :)
UsuńUwielbiam takie wyroby z szynkowara :-)
OdpowiedzUsuńPrawda? Że takie domowe najlepsze :)
Usuńtakie domowe wędliny to jest to!!!
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :)
UsuńDawno nic nie robiłam w szynkowarze, dzięki za przypomnienie :)
OdpowiedzUsuńPolecam zrobić :) Taka wędlina najlepsza :)
UsuńDomowa wędlinka to jest pyszota :-)
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Tobą :) Pyszota :)
UsuńWitam nie mam soli peklujacej czy moge Zwykła?
OdpowiedzUsuńTak, może być, ale wtedy wędlinę trzeba szybko zjeść. Pozdrawiam :)
UsuńSmakowicie to wszystko wygląda :) Ja to się szykuję dopiero na święta coś samodzielnie upichcić, bo wcześniej nie będę miała na to czasu. Jednak nie mogę na co dzień obyć się, bez wybornych wędlin od Karol-Zakłady Mięsne. Smakują naprawdę jak swojskie.
OdpowiedzUsuń