Potrzebujemy:
Na ciasto:
3 jajka
20 dag masła lub margaryny
150 ml cukru
2 łyżki miodu prawdziwego
1 cukier waniliowy
2 łyżki przyprawy do piernika
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
2 łyżki posypki cukrowej ( u mnie świąteczne gwiazdki )
Wykonanie pysznego ciasta:
1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i miodem na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy. Wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i ucieramy, na koniec wsypujemy przyprawę do piernika i ponownie dokładnie ucieramy.
2. Ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm. Wierzch ciasta posypujemy posypką cukrową. Wierzch ciasta posypujemy posypką cukrową.
3. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 minut do zrumienienia przez około 50 minut. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.
4. Upieczone ciasto dokładnie studzimy i kroimy w plastry.
5. Podajemy i smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Forem keksówka o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.
Można użyć dowolnej posypki.
Moje smaki, same smakowitości u Ciebie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam takie ciasto :)
UsuńProsto i jak zawsze pysznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńLubie takie okołopiernikowe ciacha ;) :-)
OdpowiedzUsuńSuper, polecam to moje :)
Usuń